Een korte geschiedenisles. Saab (een acroniem voor Svenska Aeroplan Aktiebolaget ) wordt in 1937 opgericht als bouwer van militaire vliegtuigen. Na de Tweede Wereldoorlog heroriënteert de firma zich tot autobouwer. In 1947 ziet het eerste prototype het levenslicht: de 92001. Het model onderscheidde zich door zijn revolutionaire aerodynamische design dat geïnspireerd was door de luchtvaart.
In 1949 wordt de eerste productie-Saab geboren: de 92. Die kreeg in 1960 een opvolger met de naam 96, een model dat Saab wereldwijd op de kaart zette. Er werden 550.000 exemplaren van verkocht. Het model viel auditief duidelijk te herkennen aan zijn driecilinder-tweetaktmotor. De 99 uit 1968 zette weer een reuzensprong voorwaarts. Het meest gekende Saab-model, de 900, werd in 1978 voorgesteld aan het publiek. Er werden een miljoen stuks van gemaakt.
In 1989 nam GM 50 procent van de aandelen over. Vandaar dat de nieuwe 900 uit 1994 gebaseerd was op de Opel Vectra. In 2000 nam General Motors het volledige aandelenpakket van Saab over. De 900 was intussen omgedoopt tot 9-3 en de 9000 kreeg een opvolger met de naam 9-5.
Fast-forward naar 2011. Saab sterft een stille dood na diverse mislukte overnamegesprekken met onder meer het Zweedse Koenigsegg en het Nederlandse Spyker. De fabriek en eigendommen van het voormalige Saab worden verkocht aan het Chinese NEVS. De 9-3 werd omgevormd tot een elektrische auto en loopt sinds 2017 onder NEVS-badge van de band in het Chinese Tianjin.
Opnieuw een ‘Saab’ na 12 jaar
De intellectuele rechten en de merknaam Saab waren nog te koop. Die had Saab AB voor zich gehouden. Het is de Italiaanse zakenman Federico Scherzo, Saab-fan van het eerste uur, die ze op de kop heeft kunnen tikken. Onder welke voorwaarden en voor welk bedrag? Dat wordt angstvallig geheim gehouden.
Maar wat doe je ermee als je geen fabriek hebt, laat staan een technisch platform om mee te starten? No worries. Scherzo is close friends met een zekere Elon Musk. Laat die nu net een gloednieuwe fabriek hebben geopend in Berlijn. Die heeft capaciteit te over – toch zeker voor enkele tienduizenden Saabs per jaar. De puristen zullen echter gruwelen bij het idee dat de eerste nieuwe Saab die gebouwd wordt, niet meer of minder dan een gerebadgede Tesla Model Y zal zijn.
Details zijn nog niet vrijgegeven en ook naar de modelnaam hebben we het raden. Wel staat vast dat de verkoop enkel online zal geschieden en dat er voor het onderhoud naar bestaande multimerkgarages wordt gekeken. We hopen in elk geval dat dit partnership uiteindelijk tot ‘echte’ nieuwe Saabs zal leiden, met een authentiek Saab-design en de Saab-feeling van weleer. Wordt vervolgd.
"Mocht je eraan twijfelen, dit artikel is een eenaprilgrap. De inhoud is grotendeels verzonnen."
YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen
BTW: BE 0883 567 853