Nieuws

© Patrick Theunissen

BREAKING NEWS: Mitsubishi verdwijnt in Europa

27 juli 2020
Door Stijn Blanckaert
Het nieuws slaat in als een bom, maar zopas werd bekend dat Mitsubishi Motors geen nieuwe modellen meer naar Europa zal brengen en enkel nog de huidige modelfamilies zal uitverkopen. Dat betekent dus dat Mitsubishi van de Europese markt verdwijnt.

RTTNews en BusinessInsider melden vandaag in de marge van de bekendmaking van de verliescijfers van de Japanse autofabrikant Mitsubishi dat het merk de introductie van nieuwe modellen op de Europese markt bevriest en alleen nog de bestaande modellen zal (uit)verkopen. Het bedrijf verzekert dat de naverkoopactiviteiten zullen behouden blijven voor al wie met een Mitsubishi rijdt. Dit werd zopas bevestigd in een persbericht van de fabrikant zelf.

Dit nieuws, dat er eigenlijk op neerkomt dat Mitsubishi besloten heeft van de Europese markt te verdwijnen, komt als een totale verrassing. Gevraagd om een reactie kan Ann Wittemans, woordvoerder van de Belgische invoerder Beherman Motors, alleen laten weten dat zij “ook kennis hebben genomen van de beslissing, maar nog geen verdere details kunnen geven omdat ze zelf wachten op meer nieuws in de komende weken."

Mitsubishi heeft over het eerste (Japanse) kwartaal van april tot juni een verlies van € 1.426.873.504 gemaakt, tegenover een beperkte winst van € 75.409.811 vorig jaar. Over de voorbije periode bedroeg het operationeel verlies € 431.990.994 terwijl vorig jaar nog € 31.263.631 winst werd gemaakt.

De geconsolideerde netto inkomsten zakten in het voorbije kwartaal met 57,2 procent naar € 1.858.436.800 in vergelijking met de € 4.341.491.689 van dezelfde periode vorig jaar. 

Over het volledige fiscale jaar verwacht Mitsubishi een nettoverlies van € 2.915.280.000. Naast het niet langer naar Europa brengen van nieuwe modellen besloot het merk ook een van zijn fabrieken in Japan, waar de Pajero SUV wordt gemaakt, te sluiten. De groep wil zijn vaste kosten met minstens 20 procent verlagen om terug rendabel te worden. De groep zal zich vooral toeleggen op Zuid-Oost Azië, met een reorganisatie van de activiteiten in Japan en een voortgezette ontwikkeling in China, met een gamma elektrische en hybride auto’s.

Mitsubishi wist vorig jaar in ons land 2.520 nieuwe auto’s te verkopen via 43 concessiehouders en 14 agenten in België en Luxemburg. Beherman is sinds 2012 invoerder van het merk dat tot de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi behoort.

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.