Nieuws

© BMW

BMW toont op CES in Las Vegas voorproefje van wat elektrische 3-Reeks kan worden

05 januari 2023
Door Stijn Blanckaert
Op de Consumer Electronics Show in Las Vegas toont BMW de BMW i Vision Dee, een concept car vol digitale functies die vanaf 2025 deels werkelijkheid zullen worden in de Neue Klasse-modellen van het Beierse merk. Designmatig hint het conceptmodel naar hoe BMW’s toekomstige elektrische sedan in het segment van de 3-Reeks er zou kunnen gaan uitzien.

Constructeurs maken altijd erg veel woorden vuil aan hun concept cars, met pagina’s vol uitleg over hoe de auto zich onderscheidt en toont welke richting het merk wil uitgaan. Dat gaat dan gepaard met ellenlange uiteenzettingen over de snufjes die de auto in kwestie heeft, maar die nooit werkelijkheid zullen worden.P90490987 highRes bmw i vision dee 01 Bij de BMW i Vision Dee is dat niet het geval. Of toch niet helemaal. Want ja, ook hier zitten weer talloze zaken op die nooit werkelijkheid worden, maar tegelijk toont het model wel wat in de nabije toekomst terug te vinden zal zijn in de Neue Klasse-BMW-modellen.

Neue Klasse

Rond 2025 stelt BMW een nieuw, modulair platform voor dat specifiek voor elektrische auto’s is ontwikkeld. De eerste modellen met dat platform worden “Neue Klasse” genoemd, waarmee BMW verwijst naar de modellen uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw die onder diezelfde noemer aangeboden werden. P90490958 highRes bmw i vision dee 01 Wat die modellen vanaf 2025 zullen brengen vinden we deels terug in deze nieuwe, kleurrijke concept car die qua lijnenspel hint naar hoe het elektrische equivalent van de huidige 3-Reeks er in de toekomst zou kunnen gaan uitzien, met zeker van opzij een duidelijk herkenbare BMW-lijn met de typische Hofmeister-knik achteraan de achterdeuren, als deel van de C-stijl.
P90490974 highRes bmw i vision dee 01 Vooraan heeft hij een scherp duikende lijn met breed uitgestrekte BMW-nieren die hier echter niet karikaturaal verticaal opgesteld zijn en dus stijlvol ogen. 

Dee voor Digital Emotional Experience

De naam van de concept car verwijst naar de moderne technologie en snufjes waarmee de auto volgestouwd zit. BMW zegt dat de i Vision Dee de visie van het merk op de toekomstige digitale ervaring binnen en buiten de auto weerspiegelt. Voor BMW is de auto van de toekomst een digitaal walhalla dat welbehagen en rijplezier moet combineren. Hoe dat in de praktijk zal werken moet de toekomst uitwijzen.
P90490968 highRes bmw i vision dee 01 Het is intussen wel duidelijk dat de autopers het niet zo begrepen heeft op virtuele sliders (lezen jullie mee, Volkswagen-groep?), maar BMW gelooft er blijkbaar ook in, want in de i Vision Dee vinden we de “BMW Mixed Reality Slider” terug. Dat is een virtuele schuifknop die in vijf standen bepaalt hoeveel info er op het enorme head-up display dat de hele breedte van de voorruit beslaat wordt getoond, van basic info zoals de snelheid tot “virtuele werelden”. Benieuwd wat dat mag zijn… In ieder geval worden de modellen van de Neue Klasse vanaf 2025 ook met zo’n enorm head-up display uitgerust, dus dat is alvast een technologie die we zullen terugvinden op echte auto’s.

De ruiten zijn dimbaar en kunnen volledig ondoorzichtig gemaakt worden en de nieren vooraan kunnen “gezichtsuitdrukkingen” weergeven met beelden die erin worden weergegeven en kunnen ook een gepersonaliseerd welkomstscenario afspelen dat grafische elementen, licht- en geluidseffecten combineert. De i Vision Dee kan zelfs een afbeelding van de avatar van de bestuurder op het zijraam projecteren om het welkomstscenario verder te personaliseren. Dat haalt het productiestadium – vanzelfsprekend – niet. 

E-ink

Ook met de kleur van de i Vision Dee is er iets speciaal aan de hand. Aan de buitenkant is de carrosserie bedekt met E-ink, een technologische ePaper filmbekleding die het mogelijk maakt om de auto niet minder dan 32 verschillende kleuren mee te geven, verspreid over 240 segmenten die afzonderlijk worden bestuurd.P90490956 highRes bmw i vision dee 01 Zo kan je de auto echt tot een rijdend schilderij omtoveren. Op de vorige CES toonde BMW al een iX Flow met E ink die van zwart naar wit kon overschakelen. 

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.