Nieuws

© Alpina

BMW Group neemt het merk Alpina over

10 maart 2022
Door Stijn Blanckaert
Het nieuws komt eigenlijk als een verrassing. BMW Group en Alpina lieten vandaag weten dat het merk Alpina, de door BMW erkende veredelaar die sportieve varianten van BMW-modellen bouwde overgenomen wordt door BMW.


Alpina deel gaat vanaf nu dus uitmaken van de BMW Group dat de rechten op het merk Alpina verwerft. De overeenkomst tussen BMW AG en Alpina Burkard Bovensiepen GmbH + Co. KG is nog onderworpen aan verschillende opschortende voorwaarden waaronder de goedkeuring door de bevoegde antitrustautoriteiten, maar het lijdt geen twijfel dat de deal zal doorgaan. De huidige samenwerkingsovereenkomst tussen BMW en Alpina, die eind 2020 met nog eens vijf jaar werd verlengd, loopt af op 31 december 2025. 

Beide partijen hebben afgesproken geen financiële details in verband met de overname bekend te maken. Er zullen geen aandelen in de onderneming worden verworven.

Jarenlange samenwerking

Alpina, gevestigd in Buchloe in de buurt van München, heeft een bijzonder statuut en werkt al zowat een halve eeuw samen met het in München gevestigde BMW, waarvan het auto’s afneemt die door Alpina verder worden aangepast en verkocht. De BMW Alpina-auto's worden voorgemonteerd op BMW-productielijnen, voordat de eindmontage van de modellen plaatsvindt in werkplaatsen in Buchloe, waar ook individuele interieurs worden gebouwd volgens de specificaties van de klant.

De transformatie naar elektromobiliteit en de toenemende regelgeving wereldwijd - met name de emissiewetgeving, de validatie van software en de eisen aan rijhulp- en controlesystemen - leiden tot aanzienlijk hogere risico's voor fabrikanten van kleine series zoals Alpina. Het management van stelt door middel van de overname de levensvatbaarheid van de activiteiten in Buchloe op lange termijn veilig.

Nog tot eind 2025 zoals vandaag

De samenwerking zal worden voortgezet - maar in een andere vorm: Alpina, dat eigendom is van de familie Bovensiepen, zal binnen de bestaande samenwerking tot eind 2025 zijn engineering-expertise blijven inzetten voor de ontwikkeling, productie en verkoop van BMW Alpina-auto's. Nadien zullen de service-, onderdelen- en accessoireactiviteiten voor de bestaande en oudere BMW Alpina-voertuigen ook op lange termijn op de locatie Buchloe worden voortgezet. Of BMW zelf na 2025 nog modellen onder de Alpina-naam op de markt zal brengen wordt niet meteen duidelijk. 

In het kader van een strategische samenwerking tussen beide ondernemingen zal de bestaande ontwikkelingsactiviteit voor BMW vanuit Buchloe wel verder worden uitgebreid, stelt het persbericht. De firma Bovensiepen, de nieuwe naam van het bedrijf achter Alpina, zal zijn diensten dus blijven aanbieden voor het ontwikkelen en aanpassen van modellen, maar onder welke vorm die auto’s op de markt zullen komen wordt niets gezegd.

De bestaande aftersales-samenwerking blijft ongewijzigd en de wijnhandel, die ook deel uitmaakt van het familiebedrijf achter Alpina, is niet betrokken bij de nieuwe transactie met BMW.

Gevolgen voor het personeel

De verkoop van de merkrechten aan BMW en de daaruit voortvloeiende stopzetting van het huidige Alpina-wagenprogramma aan het einde van 2025 zal gevolgen hebben voor de bestaande arbeidsplaatsen in de vestiging in Buchloe. BMW zal Alpina volgens het persbericht in de komende jaren ondersteunen bij de noodzakelijke aanpassingen van het personeelsbestand op de locatie Buchloe. Tot eind 2025 zal BMW samen met Alpina de medewerkers die niet op de locatie Buchloe kunnen blijven werken, een nieuwe functie bij de BMW Group aanbieden en hen ook helpen bij het vinden van een nieuwe baan bij toeleveranciers en ontwikkelingspartners.

Alpina werd opgericht in1965. De firma was vanaf de jaren zestig actief op het gebied van BMW tuning en motorsport en begon in 1978 met de productie van personenauto's op basis van producten van BMW AG. Sinds 1983 is het in Buchloe in Beieren gevestigde bedrijf als officiële autofabrikant bij de Duitse overheid geregistreerd en heeft het ongeveer 300 medewerkers in dienst. In 2021 werden in Buchloe ongeveer 2.000 voertuigen geproduceerd. Naast Duitsland en Europa zijn ook Japan, de VS en het Midden-Oosten belangrijke markten voor Alpina.

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.