Nieuws

Autokeuring in Vlaanderen straks pas om de twee jaar

09 februari 2024
Door Stijn Blanckaert

De Vlaamse Regering heeft vandaag, op voorstel van Minister van Mobiliteit Lydia Peeters, beslist om voor de autokeuring in Vlaanderen over te schakelen van een jaarlijkse naar tweejaarlijkse verplichting.

 

Er is al langer heel wat te doen rond de lange wachttijden en mistoestanden bij verschillende Vlaamse autokeuringscentra. Vlaams Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) wil de overbelasting van de centra verminderen door de periodiciteit van de verplichte keuring te wijzigen. Daarmee zouden per jaar zo’n half miljoen minder keuringen moeten gebeuren.

Van jaarlijks naar tweejaarlijks 

Niemand gaat voor zijn plezier naar de autokeuring, maar vandaag moet elke auto vanaf de leeftijd van vier jaar wel jaarlijks gekeurd worden, met een uitzondering voor auto’s die niet ouder zijn dan zes jaar en minder dan 100.000 kilometer gereden hebben. Voor hen geldt al de tweejaarlijkse in plaats van jaarlijkse verplichting. De Vlaamse Regering heeft nu beslist om alle auto’s die minstens vier jaar oud zijn slechts om de twee jaar te laten keuren, zolang ze minder dan 160.000 kilometer gereden hebben.DSC07643

Dat is goed nieuws voor de vele automobilisten die relatief weinig kilometers afleggen en vandaag in veel gevallen jaarlijks naar de keuring moeten met hun auto met meer dan 100.000 kilometer, ook al hebben ze sinds de vorige keuring maar enkele duizenden kilometer afgelegd. Voor hen zal het aantal keuringen dus verminderen en sparen ze vele tientallen euro’s uit. De werkdruk op de keuringscentra zou zo ook lager worden, waardoor de achterstand en de wachttijd kan worden weggewerkt. 

De beslissing zal wie een trekhaak op zijn auto heeft ook bevallen, want na de (behouden) eerste keuring na de plaatsing ervan zullen die hetzelfde keuringsinterval als andere auto’s mogen volgen. 

In de rest van Europa al de regel 

Een tweejaarlijkse keuring is ook logisch als we kijken naar wat in Europa courant is. 22 Europese landen hanteren voor de keuring al een eerste termijn van vier jaar, gevolgd door een keuring om de twee jaar. Onze regio was daar tot nu dus een uitzondering op, met de jaarlijkse keuring voor auto’s vanaf zes jaar oud of met meer dan 100.000 kilometer. 

Het is bij het schrijven van dit artikel nog niet duidelijk wanneer nieuwe regel in voege gaat. Het is wel duidelijk dat de automobilist hier niet rouwig om zal zijn. Of de keuringscentra zelf daar ook voor te vinden zijn? Dat antwoord lijkt ons nogal evident…

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.