Nieuws

Audi stopt vandaag met dieselverkoop in Nederland

01 april 2022
Door Dieter Quartier
Het staat de rest van Europa ook te wachten, maar in Nederland valt het doek wel extreem vroeg over de TDI-motoren van Audi. De importeur stopt met de invoer van zelfontbranders omdat er simpelweg geen vraag meer naar is.

Vorig jaar zou slechts 1 procent van de Audi’s verkocht bij onze noorderburen een dieselmotor onder de motorkap hebben. Het Nederlandse marktaandeel van diesel in het algemeen ligt op 2 procent. Ter vergelijking: in België is gasolie nog goed voor 23 procent van de nieuw verkochte personenwagens.

Toch is ook bij ons de dalende dieseltrend overduidelijk. Particulieren laten de brandstof haast helemaal links liggen, terwijl bedrijven er enkel nog heil in zien voor medewerkers die echt veel rijden. Lag het omslagpunt benzine-diesel in Euro 5-tijden (tot 2014) op zo’n 20.000 kilometer per jaar, dan is dat vandaag gestegen naar 25.000 km of meer.

Bovendien is het in vele gevallen interessanter om voor de plug-inhybride versie te kiezen, als die voor handen is. Die kost vaak een stuk meer, maar onder aan de streep doe je als bedrijf vaak toch je voordeel dankzij de maximale fiscale aftrekbaarheid.

Verdient diesel zichzelf nog terug?

Hoe je kunt berekenen of diesel nog een interessante keuze is? Voor particulieren is het vrij eenvoudig. Je moet uitzoeken of de meerprijs bij aankoop en de vaak hogere BIV en verkeersbelasting op termijn kunnen worden terugverdiend door de lagere brandstofkosten – als die al lager zijn…  

Een voorbeeld. Een bepaalde auto kost € 22.000 als je voor de benzineversie gaat en € 24.500 indien je voor de diesel kiest. In Vlaanderen betaal je op basis van een CO2-uitstoot van 154 g/km en een motorinhoud van 1,3 liter voor de benzine € 497 aan BIV en € 174 aan jaarlijkse verkeersbelasting. In de veronderstelling dat de diesel 1,5 liter groot is en 138 g/km uitstoot, zit je aan respectievelijk € 755 en € 278. 

Als je auto 7 jaar houdt, zit de diesel met een totaal prijsnadeel van bijna €  3.500 (zonder rekening te houden met de indexatie). Om dat terug te verdienen, moet je op jaarbasis 23.500 kilometer afleggen als je vertrekt van een literprijs van € 1,8 voor benzine en € 1,9 voor diesel en een verbruik van gemiddeld 7,5 respectievelijk 6 l/100 km.

Voor wie de auto zakelijk gebruikt, is de berekening veel complexer. Je moet rekening houden met de fiscale aftrekbaarheid en naargelang van je situatie eventueel de CO2-bijdrage en het Voordeel van Alle Aard.

Deel op

Dieter Quartier

Dieter Quartier (°1976) schrijft al sinds 2000 met motorolie in plaats van inkt. Zijn interessesfeer reikt van classics tot electrics. Bedrijfsmobiliteit in ruime zin is zijn dada.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.