Nieuws

© Audi

Audi Q8 e-tron edition Dakar is offroadversie van elektrische Audi-SUV

05 januari 2024
Door Stijn Blanckaert

Audi brengt met de Q8 e-tron edition Dakar een speciale offroadversie op de markt van de in Vorst gebouwde Q8 e-tron. Die heeft een grotere bodemvrijheid, allroadbanden en een aangepaste look.

 

De Audi Q8 e-tron edition Dakar werd geïnspireerd door de bekende woestijnrally met dezelfde naam. Aan de buitenkant doen het verhoogde onderstel en de optionele stickers denken aan de RS Q e-tron, die werd ontworpen voor de Dakar Rally en voorzien is van een elektrische aandrijflijn en een energieomzetter. De Q8 e-tron edition Dakar kan in het eerste kwartaal van 2024 worden besteld. In Duitsland beginnen de prijzen rond de € 120.000 euro, de Belgische startprijs is nog niet bekend.Static photo,Colour: Mythos black metallic, specific edition Dakar wrapping

De Audi Q8 e-tron edition Dakar is gebaseerd op een Q8 advanced 55 e-tron quattro. De nettocapaciteit van de batterij bedraagt 106 kWh (bruto: 114 kWh) en de quattro-aandrijflijn met zijn twee motoren levert 300 kW in boostmodus met een koppel van 664 Nm. Daarbij accelereert de auto in 5,9 seconden van 0 naar 100 km/h. Het WLTP-rijbereik bedraagt 487 kilometer. De topsnelheid is begrensd op 200 km/h.Static photo,Colour: Mythos black metallic, specific edition Dakar wrapping De Dakar heeft met zijn General Grabber AT3-allroadbanden een 65 millimeter grotere bodemvrijheid dan het standaardmodel en is ontworpen voor betere rijprestaties op losse oppervlakken, zoals grind of sneeuw. In de basisstand heeft hij een bodemvrijheid van 206 millimeter. Bij hogere snelheden zakt het koetswerk geleidelijk om de rijstabiliteit bij hoge snelheden te optimaliseren en de stroomlijn en het rijbereik te verbeteren. In combinatie met de aanrijhoek van 20 graden en de afrijhoek van 26 graden hij gewapend om zich op licht offroadterrein te wagen.  

Ook de regelstrategie voor de luchtvering werd herzien om te voldoen aan de eisen die typisch zijn voor terreinrijden. De waaddiepte bedraagt 300 mm. 

Exterieur in offroadlook 

De Q8 e-tron edition Dakar is beschikbaar in Siam Beige metallic, Mythos Black metallic en Magnetic Gray. De Singleframe-grille is altijd uitgevoerd in koetswerkkleur. 

​Hij kan worden voorzien van een stickerpakket dat is geïnspireerd op de RS Q e-tron. De gewrapte modellen zijn beperkt tot 99 stuks. Op de D-stijl is het serienummer van het speciale model te zien in een mat opschrift.Static photo,Colour: Mythos black metallic, specific edition Dakar wrappingHet speciale model heeft standaard ledmatrixkoplampen en -achterlichten. Tot de standaarduitrusting behoren ook getinte ruiten voor de achterklep, de achterdeur en de zijruiten. Binnenin is het S line-interieur standaard: dat pakket omvat sportzetels met uitgesproken contouren, bekleed met Dinamica-microvezel en kunstleder. Cockpit,Colour: Mythos black metallic, specific edition Dakar wrapping
Een head-updisplay vult de beeldschermen aan. Het projecteert belangrijke informatie rechtstreeks op de voorruit. Een andere nieuwe functie is een display in het MMI-bedieningssysteem dat informatie weergeeft over de zijdelingse hellingshoek van het voertuig. Bovendien biedt Audi op het MMI-display achtergrondbeelden die speciaal voor de edition Dakar zijn gecreëerd. De geest van de auto wordt hier weergegeven in drie scènes: van woestijnstormen en bandensporen tot een duinlandschap. 

Het opberg- en bagageruimtepack is ook standaard. ​De speciale editie is ook standaard uitgerust met een imperiaal met een draagvermogen van 40 kilogram. Een tas voor de dakdrager en riemen om accessoires te bevestigen zijn inbegrepen.  

Allroadbanden

​De Q8 e-tron edition Dakar wordt geleverd met acht banden. Hij is standaard geschoeid met General Grabber AT3-allroadbanden voor betere offroadprestaties. De banden staan ook garant voor een betere grip op verschillende ondergronden, zoals onder meer grind, steenachtig terrein, berg- en bospaden en sneeuw. De allroadbanden hebben een M+S-markering, wat betekent dat ze het hele jaar door gebruikt kunnen worden. Een set zomerbanden op 20-duimvelgen met een 5-V-spaaks S-design wordt ook meegeleverd met de Q8 e-tron edition Dakar.Dynamic photo,Colour: Mythos black metallic, specific edition Dakar wrapping

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.