Nieuws

Audi neemt de laatste twijfels weg, vanaf 2026 naar Formule 1!

11 maart 2024
Door Alain Devos

Met de aankondiging dat het de Zwitserse Sauber-renstal volledig overneemt, heeft Audi ook meteen bevestigd dat het in 2026 wel degelijk zijn intrede in de Formule 1 maakt. Over dat engagement waren al een tijdje grote twijfels gerezen, maar die heeft de directie nu weggenomen. We mogen de Duitse constructeur dus over een kleine twee jaar op de startgrid verwachten.

 

Er werd al een tijdje op zo’n officiële verklaring van de Audi-directie gewacht, al was het maar om de geruchten de kop in te drukken dat het bedrijf alsnog op zijn beslissing zou terugkeren en de een kleine twee jaar jaar geleden aankondigde Formule 1-intrede zou herroepen. In oktober 2022 werd een participatie in het al vele jaren in de topdiscipline van de autosport actieve Sauber genomen, dat team reed op dat moment nog met de kleuren van partner Alfa Romeo.Showcar with Audi F1 launch livery

Verdacht stil

Daarna bleef het bij momenten ‘verdacht’ stil rond de Formule 1-plannen van Audi, wat dus de speculaties over een verandering van koers in Ingolstadt deed toenemen. Lees: de Duitsers waren misschien van gedacht veranderd, onder meer omdat de Sauber-installaties in Zwitserland verouderd zijn en er enorm veel geld nodig is om snel competitief te worden. Maar de stilte had blijkbaar eerder te maken met de wissel aan de top bij Audi in september van vorig jaar, toen Gernot Döllner (foto hieronder) het roer als CEO overnam. Het is dan blijkbaar gebruikelijk dat er even wordt gewacht om de nieuwe baas grote verklaringen te laten afleggen.Audi CEO Gernot Döllner takes charge of the Technical Development division of AUDI AG.

Volledige Sauber-overname

Ondertussen werd er achter de schermen blijkbaar wel volop verdergewerkt aan het grote project. En nu het nieuwe Formule 1-seizoen is begonnen, mocht er dus eindelijk wel worden gecommuniceerd. Dat gebeurde onder de vorm van de bevestiging dat Audi het ondertussen als Stake opererende Sauber-team volledig overneemt. Er wordt al een tijdje aan de motor gewerkt in de eigen vestiging in Neuburg an der Donau, de auto zal in de dus te moderniseren fabriek in het Zwitserse Hinwil worden gebouwd. Om daar snel en met de nodige budgetten te kunnen opschakelen, was een complete integratie van Sauber in de Audi-structuur allicht wel een noodzaak.Andreas Seidl will become CEO of the Audi F1 Team, and thus the face of Audi’s racing team.

Nieuwe bazen

Oliver Hoffmann gaat het ambitieuze F1-project leiden. Hij staat zijn zitje in het Audi-bestuur af en gaat de Raad van Bestuur van Sauber voorzitten, waar hij de belangen van dat team en die van de autoconstructeur dus netjes moet gaan ‘samensmelten’. Het gezicht van de nieuwe renstal wordt echter Andreas Seidl (foto hierboven), die verdiende al zijn sporen in raceteams van BMW, Porsche en recenter ook McLaren. In 2026 wordt de Formule 1 nog eens op zijn kop gezet, nieuwe reglementen zouden dan wel eens een einde kunnen maken aan de Red Bull-dominantie. Hét moment dus voor Audi om zijn intrede te maken en op de voor het imago en dus hopelijk ook verkoopresultaten van het merk belangrijke successen te gaan jagen.

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.