Het merk met de vier ringen stelt ter gelegenheid van het mobiliteitssalon van München een revolutionair concept voor van een elektrische limousine die zijn passagiers in eerste klasse naar hun bestemming brengt – en dat (grotendeels) zonder bestuurder. 
De Grandsphere is 5,35 meter lang en mag dan ook aanschouwd worden als de toekomstige interpretatie van de A8. Dankzij zijn ‘level 4’ autonome rijfunctie kan het interieur worden omgetoverd tot een lounge zonder stuur, pedalen of displays.
De Grandsphere is het tweede van drie ‘sphere’-concepts. De elektrisch aangedreven roadster Audi Skysphere concept debuteerde in augustus 2021 - het was een spectaculaire visie van een automatisch rijdende GT die transformeert in een zelfrijdende sportwagen met een variabele wielbasis. In 2022 mogen we dan de Urbansphere verwachten. Wat hen verbindt, is hun vermogen om in hoge mate autonoom te rijden. Audi werkt samen met CARIAD, de softwaredenktank van de Volkswagen Groep, aan de invoering van die technologie in de tweede helft van het decennium.
Level 4: de game changerLevel 4 verandert niet alleen de binnenruimte van de traditionele, op de bestuurder gerichte cockpit en passagiersstoelen in een ruime lounge zodra het stuurwiel en de pedalen zijn weggehaald. Het opent ook nieuwe mogelijkheden. De Grandsphere bevrijdt niet alleen de bestuurder waar mogelijk van de rijtaak, maar biedt tegelijkertijd alle inzittenden de gelegenheid om zich te ontspannen, te werken of zich naar wens terug te trekken in een privésfeer. Het concept Audi Grandsphere verandert van een louter automobiel in een "experience device".
Het ontwerpproces - van binnen naar buitenHet vertrekpunt van de Audi Skysphere, Grandsphere en Urban sphere conceptcars is altijd het interieur. Het aandrijfsysteem en de rijeigenschappen staan bij deze nieuwe generatie auto's niet langer bovenaan de ontwerpspecificaties. In plaats daarvan ligt de focus op het interieur, de leef- en belevingssfeer van de inzittenden tijdens het reizen.
Hun behoeften en wensen geven vorm aan de ruimte, de architectuur en de functies. Met die herwaardering verandert ook het ontwerpproces zelf. Aan het begin van alle besprekingen ligt de focus op het interieur en de vormgeving daarvan. Pas daarna komen de verpakking, de buitenlijnen en de proporties die de auto, samen met de technologische premissen, tot een totaalkunstwerk vormen.
Ruimte, vorm, functie - het interieurDe deuren van de Audi Grandsphere concept zwaaien tegengesteld open - er is geen B-stijl. De hele wereld van het interieur opent zich voor de passagiers zodra ze instappen. Maar al voordien heeft de Audi Grandsphere zijn passagiers geïdentificeerd met een trajectidentificatie - een innovatieve voorziening - die de deuren opent en hen verwelkomt met aangepaste displays en sfeerverlichting.
De bestuurderspositie en de positie van de passagier worden automatisch herkend en een reeks persoonlijke comfortfuncties - zoals de klimaatregeling en de stoelen - worden voor de individuele zitplaatsen aangepast. Tegelijkertijd geeft het infotainmentsysteem toegang tot de meest recent gebruikte diensten van de passagiers en hervat het deze naadloos in de auto. Zo wordt bijvoorbeeld een video die een passagier op een tablet aan het streamen was, automatisch afgespeeld op het displayoppervlak in de Audi Grandsphere.
Aan de bestuurderszijde pakt het projectieoppervlak daarentegen automatisch de weergave op van het nieuws dat de inzittende aan het lezen was voordat hij instapte.
Weg met stuur en pedalenIn het interieur zijn de lijnen van de decoratieve oppervlakken en functionele elementen nadrukkelijk horizontaal. Het open, brede interieur ondersteunt de indruk van een unieke ruimte en het ontbreken van een stuurwiel, pedalen of conventioneel dashboard creëert een gevoel van openheid en breedte.
Ook de grote glasoppervlakken, de uitgestrekte voorruit en het transparante plafond benadrukken dat gevoel. Hetzelfde geldt voor de bijzondere geometrie van de zijruiten: hun bovenste helft is opvallend schuin - het breedste deel ligt net iets boven ooghoogte. Het is een truc die Audi in 2017 voor het eerst demonstreerde met zijn futuristische AI:CON concept car en die nu richting serieproductie gaat.
Als de rugleuning 40 graden wordt gekanteld, kunnen de passagiers zich ontspannen en het infotainmentsysteem gebruiken. De maximale hellingshoek bedraagt 60 graden, wat een ideale rustpositie verzekert. De hoofdsteun kan 15 graden naar voren worden gebogen. In dit gedeelte zijn luchtuitlaten geïntegreerd voor gefilterde en temperatuurgeregelde - en naar wens zelfs geparfumeerde - lucht en luidsprekers die onhoorbaar zijn voor de andere passagiers.
Geen leder, geen glazen displaysAan boord van de Grandsphere vind je geen leder, maar wel hout en wol, synthetische textielstoffen en metaal. Veel van deze materialen, zoals het haagbeukenfineer, zijn afkomstig van duurzame teelt of zijn gemaakt van gerecyclede grondstoffen. Dit past bij een vooruitstrevende opvatting van luxe, die altijd onlosmakelijk verbonden is met duurzaamheid.
Nog een verrassing wanneer de auto met een vingertop tot leven komt: er zijn wel displays - maar die nemen de vorm aan van projecties op de houten oppervlakken onder de voorruit. Afhankelijk van de rijstatus - manueel met een stuurwiel of niveau 4 - zijn ze ofwel over de hele breedte van het interieur verdeeld of gesegmenteerd voor de bestuurder en de voorpassagier. Alle informatie die tijdens het rijden noodzakelijk is, is daar in hoge resolutie en nauwkeurig leesbaar.
Als alternatief kunnen de projectievlakken - in de automatische rijmodus - ook worden gebruikt als CinemaScope-schermen voor infotainment-inhoud of zelfs als schermen voor videoconferenties. Bovendien is onder de projectievlakken een sensorbalk geïntegreerd om snel te kunnen schakelen tussen inhoud - bijvoorbeeld voor muziek of navigatie. Hij toont alle functies en toepassingen die in de auto actief zijn. Er knipperen pictogrammen voor de verschillende menu's.
MMI touchless en eyetrackingEen bijzonder innovatief bedieningselement bevindt zich bij de portieruitsparing op de interieurbekleding: de MMI touchless response. Als de bestuurder in de actieve positie achter het stuurwiel zit, ver naar voren in het interieur, kan hij of zij die bediening gebruiken om via een draaiknop en knoppen haptisch verschillende functiemenu's te selecteren en door de verschillende niveaus te klikken. Een eenvoudige, intuïtieve bediening.
Als de bestuurder daarentegen tijdens het rijden op niveau 4 de stoel ver naar achteren leunt, hoeft hij of zij het niet zonder deze comfortfuncties te stellen. Op dat moment wordt namelijk gebruikgemaakt van een combinatie van eyetracking en gebarenbesturing. Een sensor die op het oog is gericht, detecteert de gezichtslijn wanneer de bedieningseenheid moet worden ingeschakeld. En de passagier hoeft alleen maar analoge handbewegingen te maken - zonder voorover te leunen - die vergelijkbaar zijn met haptische bediening en kan het systeem op die manier net zo goed gebruiken - zonder ook maar iets aan te raken.
750 kilometer rijbereikHet technologieplatform van de Audi Grandsphere - het zogenaamde Premium Platform Electric, of PPE - is uitsluitend ontworpen voor elektrische aandrijfsystemen op batterijen en maakt dan ook ten volle gebruik van die technologie. Het belangrijkste element van het PPE is een accumodule tussen de assen die in het Grandsphere-concept ongeveer 120 kWh aan energie herbergt. Een vlakke lay-out van de batterij is mogelijk omdat Audi de volledige voertuigbasis tussen de assen gebruikt.
De twee elektromotoren van de Audi Grandsphere concept zijn in staat om een totaal vermogen van 530 kW en een koppel van 960 Newtonmeter te leveren. Het hart van het aandrijfsysteem is de 800 volt-laadtechnologie. Net als de Audi e-tron GT ervoor zorgt deze technologie ervoor dat de batterij in zeer korte tijd met maximaal 270 kW kan worden opgeladen bij snellaadstations.
Het rijbereik zou meer dan 750 kilometer bedragen, wat deze Grandsphere concept perfect bruikbaar maakt voor lange afstanden.