Nieuws

© Athlon

Athlon wil nul dodelijke verkeersongevallen met haar leasewagens

08 juni 2023
Door Dieter Quartier

Mobiliteitsaanbieder Athlon lanceert met ‘RoadSafety’ een programma met als doel de komende decennia het aantal dodelijke verkeersongevallen met Athlon-voertuigen tot nul terug te brengen. Het bundelt onder meer de krachten met SafeDrivePod en Brightmile.

 

Verkeersongelukken zijn wereldwijd nog steeds een belangrijke doodsoorzaak. Te snel rijden en afleiding zijn de factoren met de hoogste impact en uit recente cijfers van VIAS blijkt dat 1 op de 4 jonge bestuurders nog steeds niet handsfree belt. Volgens de Vlaamse Stichting Verkeerskunde verbindt 45 procent van de Vlaamse autobestuurders tijdens elke rit de gsm met de auto. 

Athlon wil nul dodelijke verkeersongevallen met haar leasewagens autonieuws 2Athlon Belgium lanceert daarom ‘Athlon RoadSafety’, dat klanten de mogelijkheid geeft om hun wagenpark uit te rusten met tools die de veiligheid in het verkeer verhogen. Het veilig-rijden-programma wordt door Athlon-groep over heel Europa uitgerold en de ambitie is duidelijk: het aantal dodelijke verkeersongevallen veroorzaakt door een Athlon-voertuig terugbrengen tot nul tegen 2050, in lijn met de ‘Vision Zero’ doelstelling van de Europese Unie.

Hardware of app

Fleetmanagers kunnen kiezen tussen twee verschillende tools. SafeDrivePod is een hardware-oplossing die waardevolle inzichten in het rijgedrag biedt en afgeleid rijden minimaliseert. Om de afleiding van de smartphone te beperken, wordt het telefoonscherm gedimd terwijl het voertuig in beweging is, maar blijft online handsfree navigatie met Apple Carplay en Android Auto beschikbaar. Als bijkomende optie krijgt de bestuurder na iedere rit inzicht en een score voor het rijgedrag, zoals accelereren, remmen en bochten nemen.

Brightmile is een app, die via de sensoren en gps van een smartphone rijgedrag analyseert en met diverse gamification-technieken veilig en duurzaam rijden stimuleert. Naast oplossingen voor bestuurders bieden beide tools een portaal voor wagenparkbeheerders, waarmee een gedetailleerde en langetermijnanalyse van alle voertuigen in het wagenpark mogelijk is, zonder persoonlijke gegevens van de bestuurders vrij te geven.

Veilig, minder kosten en duurzamer


Een veilig rijden-beleid stelt bestuurders niet alleen in staat hun bestemming veilig te bereiken. Lagere schadeclaims verminderen ook de kosten voor stilstand van voertuigen en verzekeringsclaims. Een lagere snelheid leidt bovendien tot een lager brandstofverbruik en vermindert bijgevolg de ecologische voetafdruk.

Volgens partner BrightMile kan het gebruik van verkeersveiligheidsoplossingen leiden tot 15 procent minder CO2-uitstoot en 55 procent minder schadekosten.

Verkeersveiligheid maakt deel uit van Athlons vijfstappenplan voor duurzame mobiliteit, dat zowel intern als voor klanten wordt gebruikt. Vergroening van mobiliteit begint volgens Athlon namelijk al bij de vraag of een verplaatsing wel nodig is. Het doel is niet om zoveel mogelijk auto's op de weg te hebben maar om mobiliteit duurzaam te maken door continu bewuste keuzes te maken. Een volgende afweging is wat de beste methode is bij een verplaatsing.

Athlon wil nul dodelijke verkeersongevallen met haar leasewagens autonieuws 1Tot 15 kilometer raden wij aan de wagen te laten staan en te kiezen voor een alternatief, zoals een e-bike, deelauto of het openbaar vervoer. Maar wat de keuze ook is, veiligheid is altijd prioriteit. Daarom is het voor onze interne medewerkers dan ook, sinds een aantal maanden, verplicht om een RoadSafety tool in hun bedrijfswagen te hebben. Op deze manier kunnen we bovendien de opgedane expertise gebruiken voor onze klanten én geven we het goede voorbeeld”, aldus ​Cécile Liénard, Senior Product Manager Athlon Belgium.

 

Deel op

Lees meer over


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.