Nieuws

Arriba arriba! Cupra Formentor met vijf cilinders en 390 pk komt eraan

22 februari 2021
Door Stijn Blanckaert
De gewone VZ met zijn 310 pk sterke tweeliter en vier cilinders niet genoeg? Dan kun je binnenkort de VZ5 bestellen, met vijf drukgevoede en direct ingespoten potten van een halve liter elk onder de motorkap.


CUPRAFormentorVZ5 08Een cilinder meer (of minder) kan een wereld van verschil maken. Niet alleen qua vermogen, maar zeker ook qua koppel en nog veel meer inzake geluid. 

Een vijfcilinder is tegenwoordig een zeldzaamheid, tot spijt van liefhebbers van zwoel zingende motoren. Als een constructeur als Cupra dan aankondigt dat ze als top-of-the-bill een drukgevoede vijf-in-lijn toevoegen aan hun Formentor-gamma, dan zijn wij als automedium alvast blij.

Onder de gebeeldhouwde snuit van de Formentor bevindt zich een 2,5 liter TSI-motor die 390 pk (287 kW) en een koppel van 480 Nm levert en die voor Audi-fans geen onbekende is.  
CUPRAFormentorVZ5 12De motor maakt gebruik van een combinatie van directe injectie en turbocompressie om tot 390 pk (287 kW) te komen, terwijl het maximumkoppel van 480 Nm beschikbaar is vanaf 2.250 o/m. Hij levert ook een ritmisch en uniek motorgeluid uit de vier koperen uitlaatpijpen, aldus Cupra.

Voor de overbrenging op de vier wielen (oef) zorgt een snel schakelende zeventraps DSG-transmissie met dubbele koppeling. Het geheel staat borg voor een sprintje van nul naar honderd in slechts 4,2 seconden. Rasen auf der Autobahn kan met een snelheid van 250 km/h. 

De Cupra Formentor VZ5 wordt tegen de late herfst in de showrooms verwacht. Prijzen en uitrustingen zijn nog niet vrijgegeven.

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.