Nieuws

© BMW Group

Analyse: Leasingmarkt bijna volledig in handen van banken en constructeurs

06 januari 2022
Door Stijn Blanckaert
De vandaag geofficialiseerde fusie tussen ALD Automotive en LeasePlan bevestigt eens te meer de concentratie van het aandeelhouderschap van de bij ons actieve autoleasingmaatschappijen bij banken en constructeurs. De Fransen zijn voor de Duitsers en de Belgen de belangrijkste aandeelhouders.


Vandaag zijn er in België iets meer dan 500.000 actieve contracten van verhuur op lange termijn van auto’s en lichte bedrijfsvoertuigen. Het grootste deel van die vloot zit geconcentreerd bij een tiental grote spelers.

Banken en constructeurs

Van de belangrijke autoleasingmaatschappijen in ons land behoort vanaf nu 56 procent tot een bank, terwijl 36,2 procent onderdeel is van een constructeur of invoerder. De van een dealergroep afhankelijke leasemaatschappijen maken in ons land 7,1 procent van het totaal uit, de onafhankelijken 0,6 procent.

Daarmee is het duidelijk dat de onafhankelijke spelers verdwenen zijn en dat de banken en autofabrikanten met 92,2 procent zo goed als eigenhandig de hele leasingmarkt onder hun hoede hebben. De 7 procent die in handen is van dealerbedrijven bestaat voor het grootste deel uit het aandeel van ICLH, de International Car Lease Holding, waar het Nederlandse Van Mossel samen met De Mandemakers Groep het voor het zeggen heeft en dat in ons land leasingbedrijven Westlease, J&T Autolease en Directlease overkoepelt.

Frankrijk en Duitsland

Interessant is ook dat de leasingmarkt in België door het samengaan van LeasePlan en ALD (die hier na de fusie samen 25 procent marktaandeel hebben) vanaf nu voor 44,1 procent in Franse handen is. 

Na Frankrijk zijn het de Duitsers die met 25,8 procent een kwart van de Belgische leasingmarkt controleren. Belgische leasingmaatschappijen zijn goed voor 23,3 procent. 

Daarmee is 93,2 procent van de Belgische leasingmarkt in handen van aandeelhouders uit drie Europese landen. Nederlandse aandeelhouders zijn momenteel goed voor 6,1 procent, Italianen voor 0,4 procent en de Britten voor 0,2 procent van de markt.

Schermafbeelding 2022 01 06 om 18.46.01

Deel op

Lees meer over

Stijn Blanckaert

Stijn Blanckaert (°1974) is al van kindsbeen af gepassioneerd door auto’s en maakte er zijn beroep van. Hij houdt van pk’s, of ze nu uit een V8 of een elektromotor rollen… Na jaren in de leasing- en fleetsector schrijft hij sinds 2016 voor Autonieuws.be waar hij onder meer gespecialiseerd is in economisch nieuws.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

Autonieuws

Ook op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.