Amerika dwingt autobouwers tot CO2-daling van 28,3% tegen 2026
21 december 2021
Door Dieter Quartier
Na Europa draaien nu ook de Verenigde Staten de duimschroeven aan bij de autoconstructeurs wat de uitstoot van hun nieuwe modellen betreft. Het Environmental Protection Agency (EPA) heeft gisteren zijn definitieve emissieregels afgekondigd die van kracht zijn voor auto's van modeljaren 2023 tot en met 2026, en die zijn pittig.
De definitieve normen van het EPA zijn nog strenger dan degene die werden voorgesteld in de eerste fase in augustus 2021. Ze knopen aan bij de strenge voorschriften voor brandstofefficiëntie die president Obama had ingevoerd, maar nadien door Trump werden verzwakt.
In cijfers resulteren de EPA-regels in een vlootgemiddelde van ongeveer 40 mpg (miles per gallon) in 2026. Ter vergelijking: het voorstel van augustus vereiste 38 mpg, terwijl de regering-Trump slechts 32 mpg eiste. Trump had ook de jaarlijkse opgelegde brandstofefficiëntiestijging verlaagd naar 1,5 procent. De nieuwe EPA-regels verhogen de doelstelling terug naar 5 procent – dat was de norm tijdens Obama's tijd.
Volgens het EPA zouden de nieuwe normen $ 190 miljard aan nettovoordelen opleveren voor de Amerikanen. Ze verplichten constructeurs immers om te investeren in schonere technologie en zuinigere motoren. Het doel is de klimaatvervuiling terug te dringen, de volksgezondheid te verbeteren en geld te besparen aan de pomp. Het EPA zet meteen ook de toon voor de volgende normen (vanaf modeljaar 2027) die nog strenger beloven te worden.
28,3 procent minder CO2
De definitieve normen zouden moeten resulteren in een gecombineerde CO2-emissiereductie van 28,3 procent tegen 2026. Dat zou haalbaar zijn als het aantal verkopen van elektrische auto’s met 17 procent stijgt én als de autobouwers motoren op de markt brengen die minder kwistig omspringen met benzine.
De regering-Biden voorziet belastingverminderingen voor elektrische voertuigen om zoveel mogelijk Amerikanen over de streep te trekken. Even was er sprake om extra premies te voorzien voor auto’s die Amerikaanse batterijen ingebouwd krijgen en geproduceerd worden in een fabriek met vakbondsvertegenwoordiging. Het voorstel kwam van twee Democratische parlementsleden en stootte op veel verzet binnen en buiten Amerikaanse autokringen zodat het allicht niet wordt weerhouden.
Dieter Quartier (°1976) schrijft al sinds 2000 met motorolie in plaats van inkt. Zijn interessesfeer reikt van classics tot electrics. Bedrijfsmobiliteit in ruime zin is zijn dada.