Nieuws

© autonieuws.be

Adaptieve cruisecontrol leidt tot meer ongevallen volgens studie

12 februari 2025
Door Dieter Quartier

Tegenwoordig zijn veel auto’s uitgerust met een snelheidsregelaar die automatisch een veilige afstand behoudt tot de voorligger. Veel bestuurders stellen in te grote mate hun vertrouwen in de technologie, met meer aanrijdingen tot gevolg.

 

Dat is de conclusie van een onderzoek dat werd uitgevoerd in Nederland. Researchers verzamelden gegevens van over de hele wereld over doeltreffendheid waarmee advanced driver assistance systems (ADAS) ongevallen helpen vermijden. 

Er werden 28 voertuigfuncties onder de loep genomen, van eenvoudige informatieve features zoals realtime bandenspanningscontrole tot actieve veiligheidsvoorzieningen zoals autonome noodrem en rijstrookassistentie. De onderzoekers brachten ze onder in vier categorieën:

  • Informerende systemen - laag niveau van controle en urgentie
  • Waarschuwingssystemen - weinig controle en hoge urgentie
  • Tussenliggende systemen - hoge controle en hoge urgentie
  • Comfortverhogende systemen - hoge controle en lage urgentie

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de systemen in de eerste drie categorieën in het beste geval de kans op ongevallen iets verkleinen. Het zal je niet verbazen dat sommige voorzieningen geen enkele impact hebben, zoals de weergave van de bandenspanning. Lane Keeping Assist maakt dan weer wél het verschil: de rijstrookassistent reduceert het ongevalsrisico met 19,1 procent. De waakzaamheidsassistent – een systeem dat intussen verplicht is op nieuwe auto’s - vermindert het ongevalsrisico met 14 procent volgens het onderzoek.Adaptieve cruisecontrol leidt tot meer ongevallen volgens studie tussen

Cruisecontrol leidt tot meer ongevallen

Verrassend, of misschien net niet, is dat zowel de gewone als de adaptieve cruisecontrol de kans op een ongeval vergroten. Een snelheidsregelaar zonder afstandsbewaking leidt tot 12 procent meer aanrijdingen volgens de Nederlandse studie. Adaptieve cruise verhoogt de kans op een accident met 1,8 procent. 

Hoe valt dit verhoogde risico te verklaren? Inderdaad: bestuurders raken afgeleid. Ze beginnen zich bezig te houden met andere zaken dan louter autorijden, wat dan vooral bij de gewone cruisecontrol tot gevaarlijke situaties kan leiden. De bestuurder is zich volgens het onderzoek minder bewust van zijn omgeving. 

Dat geldt minstens zozeer voor de adaptieve cruisecontrol, die de auto automatisch doet vertragen als hij een voorligger nadert. In sommige gevallen kan hij de auto zelfs volledig tot stilstand brengen, bijvoorbeeld in een file.  Uit het onderzoek blijkt echter dat niet alle adaptieve systemen langzame of stilstaande objecten goed kunnen detecteren. 

In theorie zou een automatisch noodremsysteem in dergelijke situaties moeten ingrijpen. Maar niet alle voertuigen met adaptieve cruise hebben AEB ofte autonomous emergency braking. De bestuurder krijgt een vals gevoel van vertrouwen en rekent erop dat het systeem ingrijpt wanneer, maar dat is dus niet altijd het geval. 

Benieuwd naar de details van het onderzoek? Die vind je hier terug.

Deel op


© Autonieuws. Alle rechten voorbehouden. Design door We Cre8 It.