donderdag, 24 november 2022

Giugiaro gaat iconische Hyundai Pony Coupe Concept opnieuw bouwen

Geschreven door  Dieter Quartier
Giugiaro gaat iconische Hyundai Pony Coupe Concept opnieuw bouwen © Hyundai
Neen, dit is geen DeLorean, maar een conceptcar van dezelfde ontwerper uit 1974. Bijna vijftig jaar na zijn voorstelling op het salon van Turijn gaat Giorgetto Giugiaro himself deze inspiratiebron van de Ioniq 5 opnieuw bouwen.


De aankondiging van de plannen gebeurde tijdens een Design Talk in Seoul, waarbij Giorgetto en broer Fabrizio Giugiaro samen met Luc Donckerwolke, Chief Creative Officer van Hyundai Motor Group, en SangYup Lee, Executive Vice President en hoofd van Hyundai Motor's Global Design Center, aanwezig waren.

"We zijn ongelofelijk blij om Giorgetto en Fabrizio voor deze uitzonderlijke gelegenheid in Seoel te verwelkomen en kijken ernaar uit om met hen en GFG Style samen te werken aan dit buitengewone ontwerpproject", aldus CCO Donckerwolke. "Niet alleen heeft dit project historische waarde, maar het vertegenwoordigt ook een interculturele uitwisseling die de weg kan banen voor meer samenwerkingen in de toekomst."

"De originele Pony en Pony Coupe Concept waren een van die zeldzame creaties die de ontwerpen van niet slechts één, maar meerdere productie- en conceptvoertuigen hebben beïnvloed, waaronder onze bekroonde Ioniq 5 en de N Vision 74," aldus EVP SangYup Lee. "Omdat de oorspronkelijke conceptcar niet meer bestaat, hebben we Giorgetto Giugiaro opdracht gegeven om hem opnieuw te bouwen op basis van onze ontwerpfilosofie 'Shaping the future with legacy.'"

Back to the future

In 1974, toen Hyundai Motor nog maar net om de hoek kwam kijken als autoconstructeur, nam de directie van het bedrijf contact op met de toen nog jonge Giorgetto Giugiaro met de vraag vijf prototypes te ontwerpen, blauwdrukken te maken en te bouwen, waaronder een coupé. Tijdens het proces besloot Hyundai de Pony en de Pony Coupé te tonen op de Turijn Motor Show om het debuut van het merk op de wereldmarkt te promoten.

Met zijn wigvormige neus, ronde koplampen en origami-achtige geometrische lijnen was de Pony Coupé bedoeld voor de Noord-Amerikaanse en Europese markten, maar het project stopte in 1981 vlak voor de massaproductie in een ongunstig mondiaal economisch klimaat.

Hoewel het concept op dat moment een onvoltooide droom was, oefende het rechtstreeks invloed uit op de eerste onafhankelijke productiemodellen van Hyundai onder de naam Pony, die van 1975 tot 1990 werden verkocht over de hele wereld. De Pony Coupe Concept blijft een belangrijk onderdeel van Hyundai's nalatenschap en kenmerkt de visie van de oprichter van het bedrijf, Ju-Yung Chung.

Met de Pony Coupé Concept en de daaropvolgende Pony line-up effende oprichter Chung het pad voor de Koreaanse auto-industrie met zijn positieve instelling, gedurfd leiderschap, vastberaden geloof en ontembare ijver. Zijn leiderschap hielp Korea om uit de ontberingen van de oorlog een economische grootmacht te worden aan het eind van de 20e eeuw.

Het conceptontwerp diende ook als enorme inspiratiebron voor Giugiaro's werk aan de DeLorean DMC 12 die in 1983 debuteerde en beroemd werd in de 'Back to the Future'-films (1985-90).

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy