donderdag, 24 november 2022

PS en MR staan op de rem rond invoering rijbewijs met punten

Geschreven door  Stijn Blanckaert
PS en MR staan op de rem rond invoering rijbewijs met punten © autonieuws
We hadden het hier vorige week nog over de nieuw leven ingeblazen plannen van drie ministers van de federale regering om het meer dan dertig jaar geleden goedgekeurde maar nooit doorgevoerde rijbewijs met punten dan toch te introduceren. Die plannen lijken minder snel werkelijkheid te gaan worden dan initieel gedacht, nu regeringspartijen MR en PS op de rem gaan staan.


Vorige week vrijdag kon u hier lezen dat de bevoegde federale ministers Vincent Van Quickenborne (Justitie, Open Vld), Georges Gilkinet (Mobiliteit, Ecolo) en Vincent Van Peteghem (Financiën, cd&v) werk maakten van de invoering van het rijbewijs met punten. 

Volgens de Franstalige zakenkrant L’Echo zijn die plannen echter nog niet lang niet klaar, aangezien de zogenaamde “kern” waarvan de premier en de vicepremiers deel uitmaken ze niet formeel heeft aangenomen, maar ook niet heeft verworpen. De besprekingen gaan dus door.

Open Vld, Vooruit, cd&v, Groen en Ecolo zijn voor, MR en PS tegen

De invoering van het rijbewijs met punten krijgt op dit moment de steun van de Vlaamse meerderheidspartijen en Ecolo, maar bij de Franstalige liberalen van de MR klinkt er een njet, en ook de PS ziet de plannen niet zitten. Om eruit te komen werd overeengekomen dat een specifieke werkgroep zich over de invoering van het rijbewijs met punten moet buigen. 

PS: “Alleen de rechtbank kan objectief oordelen”

Pierre-Yves Dermagne, vicepremier voor de Franstalige socialisten van de PS vindt de intrekking van het rijbewijs een “sanctie die aanzienlijke gevolgen kan hebben voor het beroeps- en gezinsleven van mensen” en stelt dat de PS “niet zeker is dat dit de beste manier is om recidive van gemiddelde zwaarte te bestrijden”. De PS is dan ook van mening dat alleen een rechter de gevolgen van een intrekking van het rijbewijs voor het beroeps- en privéleven objectief kan beoordelen.

MR: “Elke andere maatregel kan besproken worden, het rijbewijs met punten niet.”

Bij de liberale MR is het verzet even groot. David Clarinval, vice-premier voor de partij, liet eind vorige week al weten dat zijn partij tegen het puntenrijbewijs is, maar wel bereid is om elke andere maatregel te bespreken die recidive op het gebied van verkeersveiligheid kan helpen bestrijden. 

Nog onduidelijkheden

Er is ook nog geen duidelijkheid over het aantal punten dat ingetrokken kan worden per soort overtreding. Daarnaast moet ook het idee om een rechter te laten ingrijpen bij de intrekking van het rijbewijs worden besproken en moet er duidelijkheid komen over wat moet gebeuren met professionele chauffeurs, die meer risico lopen op en zwaardere gevolgen ondervinden van de intrekking van het rijbewijs. 

Vooraleer de al in 1990 gestemde wet dus omgezet zal worden in uitvoeringsbesluiten moet nog heel wat overleg volgen en zullen de voorstanders coalitiepartners MR en PS moeten overtuigen.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy