woensdag, 16 november 2022

Jaguar Land Rover-CEO Thierry Bolloré stapt onverwacht op

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Jaguar Land Rover-CEO Thierry Bolloré stapt onverwacht op © JLR
Thierry Bolloré, pas sinds 2020 CEO van de tot het Indische Tata behorende Britse constructeur Jaguar Land Rover, stapt eind dit jaar, na amper twee jaar aan het hoofd van het bedrijf, op. Hij doet dat omwille van persoonlijke redenen waar verder niet over gecommuniceerd wordt. 


Aandeelhouder Tata maakte het nieuws zopas bekend in een mededeling voor de beursautoriteiten van de Mumbai Stock Exchange in India en moet nu op zoek naar een opvolger voor Bolloré.

In september 2020 werd de Fransman Bolloré aangesteld als CEO van Jaguar Land Rover, als opvolger van Ralf Speth, die gedurende een decennium aan het hoofd had gestaan van JLR. Bolloré kwam naar Jaguar Land Rover met meer dan 30 jaar ervaring in internationale functies bij onder meer Michelin, toeleveringsbedrijf Faurecia en Renault, waar hij als CEO moest opstappen toen het schandaal rond Carlos Ghosn uitbrak. De 59-jarige manager blijft nog aan boord van JLR tot eind dit jaar maar geeft dan de fakkel door. In eerste instantie wordt hij in zijn functie als CEO opgevolgd door Adrian Mardell, al meer dan 30 jaar actief bij JLR en vandaag CFO van de constructeur. Hij zal de functie ad interim waarnemen terwijl Tata naar een defintieve opvolger zoekt.

In een verklaring zei Bolloré: "Ik ben enorm trots op wat we de afgelopen twee jaar samen bij Jaguar Land Rover hebben bereikt. De transformatie en versnelling van de onderneming naar een duurzame, winstgevende toekomst als modern luxebedrijf verloopt in hoog tempo. Ik wil het hele team bedanken voor hun toewijding en passie en ik wens de hele organisatie het allerbeste voor de toekomst."

De aanstelling van Bolloré in 2020 kwam er om de constructeur klaar te maken voor de transitie richting elektrisch rijden. Zo koos hij ervoor om de zo goed als klare toekomstige elektrische Jaguar XJ alsnog niet te lanceren en besliste hij om onder het motto “Reimagine” van Jaguar tegen 2025 een “electric only” merk te maken. Onder zijn leiding werd ook begonnen met het ontwikkelen met elektrische modellen voor zustermerk Land Rover. Bolloré werd geconfronteerd met de voor JLR zware financiële gevolgen van de coronacrisis en de daaruit voortvloeiende chiptekorten maar slaagde er wel in om de verliezen van de constructeur terug te dringen en de inkomsten te verhogen. De uitdaging van de opvolger van Bolloré is niet van de minste. Het zal dan ook niet evident zijn om de geschikte persoon te vinden om de Fransman op te volgen.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy