donderdag, 04 augustus 2022

Belg blijft verzot op Duitse tweedehandsauto’s – die erg duur blijven

Geschreven door  Dieter Quartier
Belg blijft verzot op Duitse tweedehandsauto’s – die erg duur blijven © Volkswagen AG
Volgens cijfers van Traxio zijn tweedehandskopers in ons land vooral uit op een Volkswagen, een BMW, een Mercedes-Benz of een Opel. Het eerste niet-Duitse merk is Peugeot, dat op nummer vijf strandt. De prijzen scheren nog steeds hoge toppen.


Er werden afgelopen maand juli 49.406 occasies ingeschreven in ons land en dat is een daling met 8.292 eenheden tegenover juli 2021. Over de eerste zeven maanden gaat de tweedehandsmarkt er nu 10,8 procent op achteruit, met een gecumuleerd verlies van 45.819 stuks.

“Waarschijnlijk is dat deels toe te schrijven aan het feit dat er deze zomer minder mensen met de auto op verlof vertrekken of in eigen land blijven in vergelijking met de afgelopen twee jaar: men wil eindelijk nog eens ‘echt’ op reis,” verklaart Filip Rylant, de woordvoerder van Traxio. “Toch blijft de bevoorrading van de tweedehandsmarkt nog steeds moeilijk, in het bijzonder voor de jongere modellen met een beperkt aantal kilometers op de teller. In die segmenten blijven de prijzen vooralsnog hoog. Voor de oudere wagens in de stocks horen we dat de export naar het voormalige Oostblok voorzichtig (en tijdelijk?) herneemt. Dat geeft wat ademruimte aan de handelaars.”

Duitsland en benzine voorop

Volkswagen, BMW, Mercedes, Opel en Peugeot vormen nog steeds de top 5 van de best verkochte merken. Met name de Golf en de Polo zijn gegeerd. Bij BMW verkoopt de 3-Reeks als zoete broodjes.Schermafbeelding 2022 08 04 om 11.58.31Diesel zakt verder weg op de tweedehandsmarkt. Benzinewagens zijn nu goed voor 51,9 procent van de verkopen, tegenover slechts 40,7 procent voor de eens zo populaire zelfontbrander. 

Het aandeel van de hybride wagens stijgt voor het eerst boven de 5 procent, terwijl er 1,7 procent full elektrische modellen werden ingeschreven op de tweedehandsmarkt. Dit zijn heel andere verhoudingen dan bij de inschrijvingen van nieuwe personenwagens, waar geëlektrificeerde voertuigen inmiddels zo’n 42,5% (18,0% HEV incl. mild hybrids; 14,4% PHEV en 10,1% full EV) van de verkoop betekenen. 

Kanttekening hierbij is wel dat hybride en elektrische voertuigen vrij recent hun opmars maken op de nieuwmarkt waardoor hun aandeel op de 2de hands markt momenteel nog beperkt, maar zeker groeiend is.

Vooral particulieren, tenzij bij hybrides

De tweedehandsmarkt teert vooral op particulieren. Haast negen op de tien verkochte occasie wordt gekocht door een privépersoon. De sector van de tweedehandsverkopers preciseert hierbij dat startende bedrijven vaker kiezen voor een tweedehandswagen en dat zij vaak interesse hebben in occasie hybride wagens.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy