maandag, 20 juni 2022

Rusland levert nieuwe Lada’s zonder airbags, ABS, ESP of gordelspanners

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Rusland levert nieuwe Lada’s zonder airbags, ABS, ESP of gordelspanners © AvtoVAZ
Terwijl auto’s bij ons steeds maar veiliger worden en van Europa verplicht voorzien moeten zijn van ESP, airbags, stabiliteitscontrole en een hele reeks andere maatregelen doet de tot voor kort bij Renault horende Russische autobouwer AvtoVAZ, fabrikant van Lada, het momenteel zonder al die voorzieningen. De reden daarvoor is het gebrek aan onderdelen door de internationale sancties tegen Rusland.


Het tot in mei nog bij Renault horende AvtoVAZ, dat de modellen van Lada bouwt en nu in handen is van de Russische overheid heeft na een lange productieonderbreking de assemblage van auto’s hervat maar bouwt de Lada Granta zonder de veiligheidsopties die tot voor kort wel op de auto zaten. 

Door een groot tekort aan onderdelen, als gevolg van de internationale boycot tegen het oorlogszuchtige regime, konden de auto’s niet volgens de geldende veiligheidsnormen geassembleerd worden, maar nu de Russische overheid de regels om die redenen versoepeld heeft is de productie dus opnieuw opgestart. 

Russen die de vanaf nu geproduceerde Lada Granta kopen zullen hun auto ontvangen zonder ABS, airbags, ESP of gordelspanners en ook qua milieunormen wordt er minder nauw gekeken, waardoor de Granta niet meer voldoet aan de emissienormen die in de landen rond Rusland gelden. 

Dat de auto nu mag geleverd worden zonder essentiële veiligheidsvoorzieningen en milieubeschermingsmaatregelen lijkt aan te tonen dat Rusland niet erg bekommerd is om de veiligheid van zijn inwoners maar vooral op zoek is naar manieren om de oorlogskas te spijzen en de “speciale militaire operatie” te kunnen volhouden.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy