donderdag, 16 juni 2022

Vlaanderen indexeert BIV en verkeersbelasting: stijging met 9 procent!

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Zoals elk jaar worden ook dit jaar de tarieven van de Vlaamse BIV en verkeersbelasting geïndexeerd op 1 juli. Gisteren verschenen de nieuwe tarieven in het Staatsblad. Die liggen fors hoger dan de huidige bedragen. De schuldige? De torenhoge inflatie.


De jaarlijkse indexatie van de Vlaamse verkeersbelasting en BIV zorgt deze keer voor een aanzienlijk zwaardere toename van de tarieven dan in andere jaren. Dat komt door de recent enorm gestegen consumptieprijsindex waarop de belastingtariefindexatie gebaseerd is. De stijgingscoëfficiënt bedraagt een factor 1,0897 of net geen 9%. 

Het resultaat van die stijging met bijna een tiende is enigszins pervers, want op die manier draagt de overheid bij tot een verdere stijging van die inflatie waar we allemaal onder lijden. 

Verkeersbelasting personenwagens Vlaanderen

De indexatie zorgt dus voor een verhoging van het tarief van de Vlaamse verkeersbelasting met 9 procent. Het minimum-basistarief, dat tot en met 30 juni € 77,40 bedroeg, zal zo vanaf 1 juli van dit jaar stijgen naar € 84,36 en ook alle andere basistarieven (bepaald door de cilinderinhoud van de auto) stijgen met hetzelfde percentage. 
BBasistarief Verkeersbelasting Vlaanderen vanaf 01 07 2022 Bron Vlaamse OverheidBasistarief Verkeersbelasting Vlaanderen vanaf 01 07 2022 - Bron Vlaamse Overheid

Op basis van dit tarief past Vlaanderen een dubbel bonus-malussysteem toe waarbij enerzijds de euronorm en anderzijds de brandstofsoort en CO2-uitstoot van de auto voor een daling of stijging van dat basistarief kunnen zorgen. Daaraan verandert niets.

De minimumbelasting na toepassing van de bonus-malussystemen bedraagt vanaf 1 juli € 47,99. Er is geen maximumbedrag bepaald.

Voor lichte vrachtauto’s (maximaal 3,5 ton) bedraagt het basisbedrag per 500 kg MTM vanaf 1 juli 2022 € 22,20 in plaats van € 20,40, het minimumbedrag is voor deze categorie voor de komende periode vastgesteld op € 46,10.

BIV personenwagens Vlaanderen

Ook de bedragen die van toepassing zijn voor de Belasting op Inverkeerstelling in Vlaanderen ondergaan een indexatie van 9%. 

De hieronder weergegeven basistarieven gelden vanaf 1 juli 2022 tot 30 juni 2023. Let wel, deze bedragen worden volledig anders nadat ze in de berekeningsformule opgenomen worden die naast de vermelde euronorm in functie van de brandstofsoort ook de leeftijd van de auto (eerste inschrijvingsdatum) en de CO2-uitstoot (NEDC of WLTP naargelang de eerste inschrijvingsdatum) in rekening brengt.
NBasistarief BIV Vlaanderen vanaf 01 07 2022 Bron Vlaamse OverheidBasistarief BIV Vlaanderen vanaf 01 07 2022 - Bron Vlaamse Overheid

Het nieuwe minimumtarief voor de BIV bedraagt vanaf 1 juli € 50,38 in plaats van € 46,23 momenteel en het maximumtarief stijgt van € 11.556,92 naar € 12.594,09.

Auto’s zonder CO2-uitstoot (elektrisch of op waterstof) blijven in Vlaanderen vrijgesteld van zowel de verkeersbelasting als de BIV.

De wijzigingen betreffen enkel in Vlaanderen ingeschreven auto’s en gelden niet voor inschrijvingen door leasingmaatschappijen. Zij volgen een apart systeem, gebaseerd op de regelgeving die momenteel in Brussel geldt. Inwoners van het Brussels Gewest en van Wallonïe zijn ook niet betrokken bij deze wijziging. Voor hen verandert er voorlopig niets.

Voor de juiste berekening van de Vlaamse BIV en verkeersbelasting kan u hier terecht.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy