zondag, 22 mei 2022

Als bedrijf laadpalen installeren? Het is nu of nooit!

Geschreven door  Dieter Quartier
Bedrijven die laadpalen installeren die niet alleen voor eigen gebruik zijn bestemd, mogen de investeringen 200 procent aftrekken voor installaties die gebeuren voor 31 maart 2023. Dat lijkt nog ver, maar de wachttijden lopen op…


De vorige vervaldatum was 31 december 2022, maar de laadpaalaanbieders kampen met grote vertragingen. Tegelijk mag je ook de administratieve rompslomp die gepaard gaat met de installatie niet onderschatten. Daarom heeft de regering de termijn voor de gunstmaatregel met drie maanden verlengd, tot 31 maart 2023.

Haal je deze deadline niet, dan mag je toch nog 150 procent van de kosten in mindering brengen van je omzet als bedrijf, zolang de installatie maar operationeel is tegen 31 augustus 2024. 

Waarom verhoogde aftrek laadpalen?

Het aantal elektrische auto’s neemt nu snel toe en de laadinfrastructuur in ons land loopt achter. De overheid wil het aantal laadpunten in ons land daarom op korte termijn boosten. Ze zal daarvoor zelf publieke laadpunten voorzien, maar rekent vooral op de bedrijven om hun laadpalen open te stellen. Dat zijn de zogenaamde semipublieke laders. 

Om de bedrijven te stimuleren, voorziet de overheid de mogelijkheid om de investeringskosten niet gewoon aan 100 procent fiscaal af te trekken, maar aan 200 procent als je operationeel bent tegen 31 maart 2023.

Voorwaarden verhoogde aftrek laadpalen

Interesse om laadpalen te installeren op je bedrijf en van de fiscale voordelen te genieten? Dit zijn de voorwaarden. 
  • De laadstations moeten publiek toegankelijk zijn op het parkeerterrein van de onderneming tijdens de gangbare openingstijden en/of gangbare sluitingstijden.
  • De bedrijfslaadpaal moet stuurbaar zijn inzake laadtijd en laadvermogen en moet beschikken over een OCPP-connectieprotocol of een andere standaard zodat er verbinding kan worden gemaakt met het beheerssysteem van externe partijen.
  • De bedrijfslaadpaal moet geactiveerd kunnen worden via externe connectiemogelijkheden, bijvoorbeeld met een laadpas.
  • De locatie en beschikbaarheid van de laadstations moet gecontroleerd kunnen worden. Daartoe meten ze aangemeld worden bij de FOD financiën en op de website eafo.eu.
Investering zo goed als ‘gratis’

Stel dat je als onderneming voor € 10.000 in laadinfrastructuur investeert onder de vorm van twee palen met telkens twee uitgangen, zodat er vier auto’s kunnen laden. Die kosten zijn voor 200 procent aftrekbaar vandaag, zodat je € 20.000 in mindering mag brengen van je bedrijfsomzet, weliswaar verspreid over meerdere jaren. Als je onderneming belast wordt aan 25 procent, dan levert deze investering een belastingvoordeel op van € 5.000. De paal kost netto met andere woorden € 5.000 – de helft van de investering. 

Bovendien kan het bedrijf een deel van de kosten ook recupereren door een marge te nemen op het stroomtarief. Als het bedrijf elektriciteit aankoopt aan € 0,25 per kWh en deze doorverkoopt aan € 0,35, dan levert dat een opbrengst op van zo’n € 1.500 per jaar als elk van de vier laadpunten dagelijks gemiddeld 10 kWh afleveren aan betalende klanten. 

Op termijn zal de laadpaal zichzelf terugbetalen, maar veel zal afhangen van de mate waarin hij gebruikt wordt door derden. Bedrijven hebben er daarom alle belang bij om hun palen open te stellen en te promoten bij buurtbewoners en bezoekers.

Kmo’s: cumul niet mogelijk

De ficus wijst erop dat het niet mogelijk is voor kmo’s om deze verhoogde fiscale aftrek te cumuleren met de zogenaamde investeringsaftrek. Die investeringsaftrek heeft tot doel om kmo’s aan te moedigen om productieve investeringen te doen. 

Met de Corona-wet III werd het basistarief voor de investeringsaftrek opgetrokken van 8 % tot 25 % voor investeringen gedaan van 12 maart 2020 tot 31 december 2020. Deze maatregel werd intussen verlengd voor investeringen gedaan tot 31 december 2022, maar ze valt dus niet te combineren met de verhoogde aftrek voor laadpalen.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy