vrijdag, 20 mei 2022

Duurste auto ooit: 135 miljoen voor Mercedes-Benz SLR Uhlenhaut Coupé

Geschreven door  Dieter Quartier
Duurste auto ooit: 135 miljoen voor Mercedes-Benz SLR Uhlenhaut Coupé © Mercedes
Een van de twee hyperexclusieve 300 SLR Uhlenhaut Coupés van 1955 uit de Mercedes-Benz Classic Collection is voor 135 miljoen euro verkocht aan een particuliere verzamelaar. De opbrengst krijgt een mooie bestemming: Mercedes richt een fonds op om studiebeurzen te financieren voor studenten in de vakgebieden milieukunde en decarbonisatie. Het merk investeert als het ware in zijn eigen toekomst.


De Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé uit 1955 is een icoon uit de automobielgeschiedenis en een absolute zeldzaamheid: er werden slechts twee exemplaren van gebouwd. In beide gevallen gaat het om prototypes die ontwikkeld werden door hoofdingenieur Rudolf Uhlenhaut.

“De 300 SLR Uhlenhaut Coupés zijn mijlpalen in de ontwikkeling van sportwagens en belangrijke historische elementen die ons merk hebben gevormd […]. Met de opbrengst van de veiling wordt een wereldwijd studiebeursprogramma gefinancierd. Met het ‘Mercedes-Benz Fund’ willen we een nieuwe generatie aanmoedigen om in de voetsporen van Rudolf Uhlenhaut te treden en baanbrekende nieuwe technologieën te ontwikkelen, met name op het gebied van decarbonisatie en het behoud van hulpbronnen”, aldus Ola Källenius, CEO van Mercedes-Benz Group AG.

Studiebeurs, iemand?

Het ‘Mercedes Benz Fund’ zal twee verschillende doelgroepen aanspreken: enerzijds zijn de universiteitsbeurzen, bedoeld om studenten met elkaar in contact te brengen, op te leiden en aan te moedigen bij het doen van milieuonderzoek en -projecten, en anderzijds schoolbeurzen voor jongeren die niet over de financiële middelen beschikken om bepaalde milieuprojecten uit te voeren en de daarbij behorende loopbaantrajecten te volgen. 

De ondersteuning gaat verder dan puur financiële ondersteuning en omvat bijvoorbeeld mentoring door ervaren Mercedes-Benz experts om nieuwe loopbaanperspectieven te openen. Het ‘Mercedes Benz Fund’ wordt samen met een ervaren partner opgezet en beheerd. De exacte structuur van het fonds, de gedetailleerde planning voor de wereldwijde uitrol en de naam van de partnerorganisatie worden later dit jaar bekendgemaakt.

Verkoop onder voorwaarden

De verkoop van de 300 SLR Uhlenhaut Coupé vond plaats op 5 mei tijdens een veiling in het Mercedes-Benz Museum, in samenwerking met het gerenommeerde veilinghuis RM Sotheby's. Onder de genodigden bevonden zich geselecteerde Mercedes-Benz klanten en internationale auto- en kunstverzamelaars die de bedrijfswaarden van Mercedes-Benz delen. De geveilde 300 SLR Uhlenhaut Coupé maakte deel uit van de niet-openbare voertuigcollectie van Mercedes-Benz Classic, die meer dan 1.100 voertuigen omvat die zijn gebouwd vanaf de uitvinding van de automobiel in 1886 tot heden.

“We zijn verheugd dat we dankzij onze historische collectie deze opbrengst kunnen gebruiken voor ons opleidingsinitiatief en zo het verleden met de technologische toekomst en decarbonisatie kunnen verbinden”, aldus Marcus Breitschwerdt, Hoofd van Mercedes Benz Heritage. “De particuliere koper heeft ermee ingestemd dat de 300 SLR Uhlenhaut Coupé ook na de verkoop bij speciale gelegenheden kan worden getoond aan het publiek. De tweede originele 300 SLR Coupé blijft in het bezit van de onderneming en is nog steeds te zien in het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart.”

Ook zal de nieuwe eigenaar van de Uhlenhaut de auto niet zomaar kunnen doorverkopen. De details van het verkoopcontract zijn niet bekend, maar het is onwaarschijnlijk dat de 300 SLR Uhlenhaut Coupé binnenkort weer op de markt verschijnt.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy