vrijdag, 13 mei 2022

Zeekr 001: ‘Chinese Porsche Taycan’ komt ook naar bij ons

Geschreven door  Dieter Quartier
Zeekr 001: ‘Chinese Porsche Taycan’ komt ook naar bij ons © Geely
Het Geely-offensief in Europa lijkt nu echt los te barsten. Na Polestar en Lynk&Co mogen we binnenkort een derde elektro-Chinees bij ons verwachten: Zeekr. Gisteren kruiste een 001 heel toevallig ons pad en hij zag er allesbehalve lachwekkend uit.


Als Geely in Europa al vertegenwoordigd is met drie (grotendeels) elektrische automerken – Volvo, Polestar en Lynk&Co – en er volgend jaar ook een full-electric Lotus op de markt komt, waarom dan nóg een naam toevoegen aan de portefeuille? Anders geformuleerd: tot wie richt Zeekr zich eigenlijk?
Zeekr 21Wel, de Zeekr 001 is de allereerste elektrische shooting brake op de markt. Niet toevallig vertoont hij heel wat trekjes van een zekere andere ‘jacht-station’ uit Zuffenhausen. Hij is net geen vijf meter lang en werd getekend door Geely Design Gothenburg. In Zweden dus, en dat is waar we hem gisteren toevallig gespot hebben.

Porsche-prestaties

Hij ziet er niet verkeerd uit, deze Zeekr 001, en ook qua aandrijving maakt hij indruk. Twee elektromotoren verdelen een totaalvermogen van 400 kW en 768 Nm aan koppel over de vier wielen. Ze staan borg voor Porsche-waardige prestaties: 3,8 seconden zijn voldoende om van 0 naar 100 km/h te accelereren. De batterij heeft een capaciteit van 100 kWh en biedt een rijbereik van maximaal 700 kilometer… volgens de voorbijgestreefde NEDC-norm. Reken maar op een dikke 500 kilometer WLTP, dus.
Zeekr 1De 001 staat trouwens op Geely’s Sustainable Electric Architecture (SEA), een ‘open source’ platform dat de Chinese autoreus ook ter beschikking stelt van andere fabrikanten. Hij is voorzien van luchtvering, waarmee hij volgens Zeekr ook terreinwerk de baas kan. Minstens zo interessant is dat de aandrijflijn op 800 volt werkt, net als een… Porsche Taycan. Dat betekent dus supersnel laden met vermogens van ruim 300 kW. 

Een Zeekr, die koop je online

Net als bij Polestar en Lynk&Co zul je je Zeekr enkel online kunnen bestellen. Geen showrooms noch dealers dus. Wel zullen er hier en daar experience centers worden voorzien zodat je de auto op zijn minst kan komen besnuffelen voordat je hem bestelt.

Ons kleine landje staat niet vanboven in de lijst met landen die eerst worden bediend in Europa. Noorwegen en Zweden wel. Daar zou de verkoop dit jaar nog van start gaan. In het beste geval kunnen Belgische gegadigden er eentje op de kop tikken in 2023.

En de prijs? In China kun je hem kopen voor 386.000 yuan, wat overeenstemt met zo’n € 55.000. Ter vergelijking: de Polestar 2 Dual Motor kost in de Volksrepubliek € 42.000, terwijl hij bij ons net geen € 56.000 in het laatje moet brengen. 

Omgerekend zouden we bij ons dan op een prijs van afgerond € 70.000 belanden, maar meer dan speculatie is dit vanzelfsprekend niet. Zeekr wil zich overigens vooral in de kijker zetten met aantrekkelijke leasetarieven voor particulieren en bedrijven – zoals Lynk&Co, al moet je niet verwachten dat je een 001 zal kunnen huren voor € 500 per maand.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy