donderdag, 07 april 2022

Porsche én Audi stappen vanaf 2026 in Formule 1

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Porsche én Audi stappen vanaf 2026 in Formule 1 © VW Group
Sinds de overname van de koningsklasse van de autosport door het Amerikaanse Liberty Media en de komst van de Netflix-reeks Drive to Survive steeg de populariteit van de F1 elk jaar. Dat viel ook Audi en Porsche op. Beide merken hebben nu groen licht gekregen om in de Formule 1 te stappen vanaf 2026, stelt De Tijd.


Vandaag maken de automerken Mercedes, Ferrari, Aston Martin en Alpine al deel uit van de F1 en ook Alfa Romeo is er aanwezig. Vanaf 2026 zouden ook VW-dochters Audi én Porsche deel gaan uitmaken van het F1-circus. De raad van bestuur van VW Group gaf beide merken toestemming om zich te engageren in de F1, onder meer omdat die klasse vanaf 2026 omschakelt naar duurzame synthetische brandstoffen en omdat de Formule 1 nu een maximumbudget van € 140 miljoen per seizoen kent (salarissen van de rijders niet inbegrepen). Dat budget zal in de toekomst verder dalen en mag door de teams niet overschreden worden, om zo de ontsporende kostprijs van de F1 voor de merken onder controle te houden.

Als team of motorenleverancier

Onder welke vorm de instap van Porsche en Audi zal gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. 

Porsche zou mogelijk motorenleverancier worden van Red Bull, dat Honda afscheid zag nemen van de sport na de wereldtitel van Max Verstappen vorig seizoen en vanaf nu zelf moet instaan voor zijn motoren, een rol die Porsche zou kunnen overnemen.

Voor Audi zou het gaan over een overname van McLaren, een van de oudste en meest gelauwerde teams uit de Formule 1 dat vorig jaar vierde werd maar dit jaar niet goed gestart is.

Door de komst van twee extra motorenbouwers zal de concurrentie ook op het vlak van de motoren groter worden, want vandaag worden de motoren van de 10 teams geleverd door slechts vier fabrikanten. Het gaat om Mercedes-AMG (Mercedes-AMG, McLaren, Williams, Aston Martin), Ferrari (Ferrari, Alfa Romeo en Haas), Honda (Red Bull en Alpha Tauri) Renault/Alpine (Alpine F1).

Het is in ieder geval goed nieuws voor de Formule 1-liefhebbers dat hun favoriete sport nieuwe spelers mag verwelkomen. De spanning en het spektakel kunnen er alleen maar groter door worden.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy