dinsdag, 15 maart 2022

BREAKING NEWS: Federale regering raakt het eens over accijnsverlaging op benzine en diesel

Geschreven door  Stijn Blanckaert
De federale regering is het vannacht eens geraakt over een pakket maatregelen om de zware energiefactuur te drukken. Voor automobilisten werd beslist om de accijnzen op benzine en diesel met 17,5 eurocent per liter te verlagen.Een liter benzine of diesel wordt dus 17,5 eurocent goedkoper, wat op een tank van 50 liter een daling van € 8,75 betekent en op een exemplaar van 60 liter € 10,5. Daarmee zijn de accijnzen niet teruggebracht tot het Europese minimum, wat eerder werd gesuggereerd binnen de regering en had betekend dat de prijs per liter met 29 cent zou dalen.

De maatregel kost de overheid zo’n € 3,2 miljoen per dag en zal midden juni geëvalueerd worden. Het cliquetsysteem waarmee de accijnzen opnieuw kunnen stijgen wanneer de literprijs onder de € 1,7 zakt wordt geactiveerd. In eerste instantie heeft de regering € 288 miljoen voorzien voor de maatregel.

Deel van totaalpakket

Naast deze interventie heeft de overheid ook de btw-verlaging op aardgas van 21 naar 6 procent goedgekeurd, zoals ze eerder al deed voor elektriciteit. De twee btw-verlagingen lopen tot eind september en zullen begin september geëvalueerd worden. Volgens De Tijd kost de btw-verlaging op gas en elektriciteit de regering € 680 miljoen.

Verder is er een energiecheque van € 200 voor wie zijn huis op stookolie verwarmt, wordt het sociaal energietarief tot september verlengd en worden de voorgenomen prijsstijgingen voor treintickets niet doorgevoerd (maar krijgt de NMBS wel een extra subsidie van de overheid in ruil).

Alles samen kosten de maatregelen € 1,33 miljard euro die voor € 1,1 miljard gecompenseerd worden door de gestegen inkomsten uit btw en accijnzen.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy