Thuis laden
Er zijn diverse laadmogelijkheden voor thuisgebruik. Je kunt je EV bijvoorbeeld opladen met de laadkabel met huishoudstekker die (meestal) bij de auto wordt meegeleverd. Deze oplossing is echter erg traag en bovendien kun je niet meten hoeveel stroom er wordt opgeladen.
De smart cable staat een trapje hoger op de laadladder. Hij is niet sneller, maar is geconnecteerd met het internet en kan nauwkeurig doorseinen hoeveel elektriciteit een bepaalde auto heeft onttrokken aan het stroomnet.
De derde, meest courante oplossing betreft de wallbox. In zijn eenvoudigste vorm doet hij maar één ding: het laden versnellen. Idealiter is hij eveneens verbonden met het internet om het verbruik door te geven. Nog beter is een laadpunt met load-balancing: dit systeem laat het laaddebiet variëren naargelang van het verbruik van je huishoudtoestellen zodat je je pieken kunt afvlakken.
Vergoeding van laadstroom thuis
Rij je met een (deels) elektrische bedrijfsauto, dan wordt de stroom die je thuis verbruikt om hem op te laden meestal vergoed door je werkgever. Dat kan belastingvrij, op voorwaarde dat de stroom gemeten wordt en aan een correct tarief wordt vergoed. Dat betekent dat de laadpaal of wallbox van het ‘intelligente’ type moet zijn: hij moet het verbruik kunnen meten en het bedrijfsvoertuig kunnen identificeren.
Als de werkgever een laadpaal ter beschikking stelt, kan de elektriciteit voor het laden van de bedrijfswagen gefactureerd worden aan de werkgever op basis van het werkelijke verbruik. Deze kosten zijn aftrekbaar door de werkgever volgens hetzelfde percentage van aftrekbaarheid dat voor de wagenkosten geldt. Voor elektrische bedrijfswagens is dit altijd 100%.
Zelf een laadpaal kopen
Wie als particulier thuis een laadpaal laat installeren, kan de kosten (maximaal € 1.500) in mindering brengen van zijn personenbelasting. Tot eind 2022 krijg je een tegemoetkoming van 45 procent van de investering. In 2023 daalt dat percentage naar 30 procent en in 2024 (tot 31 augustus) naar 15 procent. Het moet wel om een slimme laadpaal gaan die gevoed wordt door 100 procent groene stroom. Je moet dus ofwel voor een groene leverancier kiezen, ofwel gebruikmaken van je eigen zonnepanelen.
Dit artikel maakt deel uit van de Autonieuws “Het is geen salon’-Gids, met onder meer informatie over de nieuwe modellen in 2022, de nieuwe fiscale regels, het ‘terugverdienmodel’ van elektrische auto’s, leasing, renting, laadpalen thuis, op kantoor en onderweg, en lage-emissiezones. Download hem nu gratis!