vrijdag, 21 januari 2022

Overheid geeft het goede voorbeeld: koopt Mercedes Vito diesel voor de politie

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Overheid geeft het goede voorbeeld: koopt Mercedes Vito diesel voor de politie © Mercedes
Deze week werd bekend dat de overheid op basis van een aanbesteding voor politievoertuigen gekozen heeft voor de Mercedes Vito Tourer. In de komende vier jaar zullen de gekende Volkswagen-combi’s dus vaak vervangen worden door Mercedessen. Een bericht dat weinig ophef zou genereren, ware het niet dat de geselecteerde voertuigen … diesels zijn.

fotopolitie2Het werken met zo’n raamcontract is erg handig voor de overheid, want het zorgt ervoor dat de douane, het leger en alle lokale politie- en brandweerzones in België in de volgende vier jaar zonder een eigen aanbesteding of prijsvraag te moeten uitschrijven makkelijk kunnen kiezen voor deze wagens, in het kader van het raamcontract van de federale politie. Een dergelijke overkoepelende aanbesteding is dus een goede zaak, doet de lokale besturen veel tijd winnen, beperkt de kostprijs voor de lokale overheden en vereenvoudigt het beheer van hun aankoopproces.

Als het gaat om het geven van het goede voorbeeld zou je toch kunnen verwachten dat alvast de overheid, die de regels bepaalt waar we ons allemaal aan moeten houden, de toon zet. Ze kon dat doen door in de nieuwe overheidsmarkt voor politievoertuigen een duidelijk statement te maken en te kiezen voor elektrische wagens. Dat is immers de toekomst als we de klimaatopwarming onder controle willen houden, en de federale regering maakt dat ook duidelijk door voor vanaf juli volgend jaar door ondernemingen en zelfstandigen bestelde auto’s die niet elektrisch zijn of op waterstof rijden de fiscale aftrekbaarheid versneld tot nul te laten zakken, en die vanaf 2026 zelfs onmiddellijk in haar geheel te schrappen.

“Do as I say, don’t do as I do” (Genesis, “Jesus, he loves me”)

Het zinnetje uit het onvolprezen “Jesus, he loves me” van Genesis is hier volledig op zijn plaats. Want in plaats van het goede voorbeeld te geven en te doen wat ze predikt koos de overheid in de aanbesteding voor de Mercedes Vito Tourer met een dieselmotor, terwijl Mercedes nochtans ook de eVito Tourer, met een volledig elektrische aandrijving, een vermogen van 204 pk en een officieel rijbereik van 359 kilometer aanbiedt. 

Is dit dan geen gemiste kans? In ieder geval lopen de bewindhebbers hier de gelegenheid mis om de burger een duidelijk sein te geven dat ze ook oprecht geloven in wat ze prediken.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy