maandag, 10 januari 2022

Duidelijkheid voor SsangYong: Edison Motors neemt noodlijdende constructeur over

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Duidelijkheid voor SsangYong: Edison Motors neemt noodlijdende constructeur over © SsangYong
De toekomst van de noodlijdende Zuid-Koreaanse automaker SsangYong was onzeker sinds het bedrijf in april van vorig jaar bescherming tegen zijn schuldeisers vroeg. Het eveneens Zuid-Koreaanse Edison Motors neemt SsangYong Motor over van het Mahindra-conglomeraat uit India, zodat het merk kan blijven voortbestaan.


We hadden het in oktober al over de mogelijke overname van SsangYong door Edison Motors, maar toen was het nog niet duidelijk of de transactie ook zou doorgaan. 

Nu is er wel duidelijkheid, aangezien SsangYong Motor in Zuid-Korea bekendgemaakt heeft dat hoofdaandeelhouder Mahindra, dat zo’n 75 procent van SsangYong bezit, een overname akkoord heeft gesloten met een consortium rond Edison Motors, een eveneens Zuid-Koreaanse fabrikant van elektrische bussen en vrachtwagens. 

Het consortium rond Edison Motors zal (zo goed als) alle aandelen van het noodlijdende merk die de Indiërs bezitten overnemen voor een bedrag van 305 biljoen Zuid-Koreaanse Won, wat overeenkomt met zo’n € 225 miljoen. Het overnamebedrag ligt aanzienlijk lager dan het in oktober genoemde bedrag van zo’n € 730 miljoen.

SsangYong is verwikkeld in een overlevingsstrijd en verkocht vorig jaar niet meer dan 84.496 stuks, wat zo’n 21 procent lager is dan in 2020, blijkt uit officiële documenten die door de fabrikant werden ingediend in het thuisland. Het indische Mahindra & Mahindra-concern kocht SsangYong in 2010 maar slaagde er nooit in om het structureel winstgevend te maken.

De gloednieuwe Korando e-Motion, de eerste elektrische auto van het merk, moet meteen het begin vormen van de transitie van SsangYong naar een volledig elektrisch merk, de ambitie van Edison Motors dat tot vandaag actief is als producent van elektrische bussen en vrachtwagens. 

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy