Drie prototypes van groene waterstofvoertuigen op zeven maanden tijd: HYVIA, de joint-venture tussen Renault Group en Plug Power, laat er geen gras over groeien. Er is immers vraag naar en klimatologisch nood aan duurzame alternatieven.
In januari van dit jaar stelde Luca de Meo, CEO van Renault Group, het strategische plan Renaulution voor en kondigde hij een sterk offensief op de waterstofmarkt aan. HYVIA, de joint venture van Renault Group en Plug Power, werd in juni opgericht om een antwoord te bieden op die hoogdringendheid.
Hoewel het doorgaans enkele jaren duurt om een voertuig te ontwerpen, werkt HYVIA op een veel hoger tempo. Tussen juni en december stelde de joint-venture de teams samen, presenteerde ze drie prototypes van bedrijfsvoertuigen op waterstof, nam ze deel aan een tiental evenementen rond duurzame mobiliteit en begon ze tests voor haar seriemodellen. En daar stopt de uitdaging niet: de commercialisering van de producten is gepland voor volgend jaar.
Terwijl de milieuvoorschriften strenger worden en het collectieve bewustzijn in dezelfde richting evolueert, weet HYVIA dat het snel moet handelen, zich moet organiseren en aan de verwachtingen van de klanten moet voldoen door de huidige beperkingen van het waterstofaanbod te elimineren.
David Holderbach en zijn team verenigen de geest van een start-up met flexibel management: snel beslissingen nemen, processen vereenvoudigen en vaardigheden gebruiken waar ze beschikbaar zijn. HYVIA telt 50 medewerkers en is bijzonder gemotiveerd om de uitdagingen van de groene mobiliteit op waterstof aan te pakken. De teams zetten zich in voor projecten die gestalte geven aan hun streven om een positieve impact te hebben op de energietransitie.
Koolstofvrij vervoer is de bestaansreden van HYVIA en daar staat iedereen achter. Dat enthousiasme is essentieel voor David Holderbach, die ambitieuze doelstellingen nastreeft voor de onderneming: tegen 2030 wil hij een marktaandeel van 30 procent behalen in het segment van de bedrijfsvoertuigen op waterstof.
Voor wagenparken die hun transportmiddelen zeer intensief gebruiken, is het waterstofaanbod vandaag de dag erg beperkt. Van oplossingen op maat is geen sprake. Om tegemoet te komen aan de dringende vraag heeft HYVIA een uniek ecosysteem ontwikkeld, gevestigd in Frankrijk. En om snel te gaan, transformeert ze Masters E-TECH Electric die in Batilly worden geproduceerd en assembleert ze vanaf 2022 brandstofcellen en pompstations in de Refactory van Flins.