dinsdag, 30 november 2021

Skoda Karoq krijgt grondige update voor 2022

Geschreven door  Dieter Quartier
Skoda Karoq krijgt grondige update voor 2022 © SKODA
Vier jaar na zijn lancering ondergaat de middelgrote SUV van Skoda een midlife-verjongingskuur. Naast een bijgeschaafde neus zien we nieuwe technologie, efficiëntere motoren en de introductie van een Sportline-variant.

karoq1 2De vernieuwde Karoq wordt vooraan gekenmerkt door een breder zeshoekig radiatorrooster en een nieuwe bumper. De koplampen zijn ook slanker, net als de achterlichten, en hebben een vierlichts-clusterontwerp, nu ook leverbaar met full-ledmatrixtechnologie. Een langere achterspoiler, een voorschort met luchtgordijnen, aerodynamisch geoptimaliseerde onderpanelen voor de brandstoftank en nieuwe lichtmetalen velgen van 17, 18 of 19 duim helpen de luchtweerstand van de auto met meer dan 9% te verminderen tot een Cx van 0,30.

Zuinigere motoren

De diesels van het huis krijgen een lichtere krukas en een bijgewerkte sturing voor de turbo, de injectie en het thermomanagement. Bovendien zijn de TDI's uitgerust met een verder ontwikkeld SCR-uitlaatgasbehandelingssysteem en twee katalysatoren. Met behulp van wat bekend staat als 'dubbele dosering' wordt AdBlue vóór de twee achter elkaar geplaatste SCR-katalysatoren ingespoten, waardoor de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) tot ver onder de vereiste normen wordt teruggebracht. 

In de 1.0 TSI- en 1.5 TSI-benzinemotoren vervangt een innovatieve gepoedercoate laag van slechts 150 μm (0,15 mm) de gietijzeren cilindervoeringen. Dit vermindert de interne wrijving, waardoor het brandstofverbruik en de uitstoot dalen. Door een betere verdeling en afvoer van de warmte in de verbrandingskamer wordt ook de thermische belasting van de motor verlaagd. De 1.5 TSI is uitgerust met Active Cylinder Technology (ACT), waarbij twee cilinders automatisch worden uitgeschakeld bij een lage motorbelasting, waardoor het brandstofverbruik nog verder daalt.

Extra veiligheidsfuncties

De standaarduitrusting omvat onder meer Front Assist met Predictive Pedestrian Protection en City Emergency Brake. Wie bijkomende actieve bescherming wil, kan kiezen tussen twee Travel Assist-varianten, die beide zijn voorzien van Predictive Cruise Control. Dat maakt gebruik van beelden van de camera op de voorruit en van gegevens van het navigatiesysteem om tijdig te reageren op snelheidsbeperkingen of bochten. 

In combinatie met een DSG kan de Stop & Go-functie van de cruisecontrol het voertuig automatisch tot stilstand brengen en binnen maximaal drie seconden weer automatisch laten vertrekken. Travel Assist omvat ook een nauwkeurigere versie van Traffic Sign Recognition (dankzij een verbeterde camera), Adaptive Lane Assist (dat nu ook wegwerkzaamheden en alle wegmarkeringen herkent), Traffic Jam Assist en Emergency Assist. 

De verbeterde versie van Travel Assist heeft ook Park Assist en Side Assist met Rear Traffic Alert. Side Assist waarschuwt de bestuurder voor voertuigen die van achteren naderen tot op een afstand van 70 m. Met behulp van Hands-on Detect controleert dit systeem ook om de 15 seconden of de bestuurder het stuurwiel aanraakt of dat hij de controle niet meer heeft door een mogelijk medisch noodgeval. In dat geval activeert Emergency Assist de alarmlichten en brengt de auto tot stilstand op zijn huidige rijstrook. 

Parkeren wordt nog gemakkelijker gemaakt door de geïntegreerde Manoeuvre Assist - die obstakels voor en achter de auto detecteert en indien nodig automatisch remt - het 360-gradenbeeld van het optionele Area View-systeem, evenals de optionele Trailer Assist.
karoqsportline1Nu ook als Sportline

De nieuwe Skoda Karoq is naast de uitrustingsniveaus Active, Ambition en Style nu ook leverbaar als Sportline-variant. Dit model heeft standaard een Black pack, met glanzend zwarte dakrails en raamlijsten. 
karoqsportline5Andere zwarte designdetails zijn de diffusor op de in koetswerkkleur gespoten achterbumper, de buitenspiegelkappen en de 18-duims velgen met aerodynamische stukken, die als optie kunnen worden vervangen door 19-duimers. De achterste zijruiten en de achterruit zijn donker getint. Tot de standaarduitrusting van de Sportline behoren ook full-ledmatrixkoplampen.
karoqsportline8Het interieur wordt gekenmerkt door een zwarte, sportieve styling, met sierstrips in Piano Black op het instrumentenpaneel en een decor met koolstofvezeleffect op de deuren. De dakbekleding is eveneens zwart, net als de ademende ThermoFlux-bekleding van de sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy