woensdag, 24 november 2021

Vernieuwde Alpine A110 komt in drie smaken

Geschreven door  Dieter Quartier
Vernieuwde Alpine A110 komt in drie smaken © Groupe Renault
Vier jaar na zijn lancering schaaft Alpine zijn iconische en tevens enige model bij. De motor werd anders afgesteld, de uitrusting werd uitgebreid en er zijn voortaan drie versies om uit te kiezen.

De Alpine A110 ‘tout court’ opent de deuren naar het Alpine-universum. De nieuwe Alpine A110 GT is de sportieve Grand Tourer-coupé van het gamma. De al even nieuwe Alpine A110 S positioneert zich aan de top van het gamma en legt de nadruk op prestaties. 
R DAM 1367554Alpine A110, het origineel

De A110 is de essentie van Alpine: puur rijplezier onder de vorm van doeltreffendheid gecombineerd met een uitgesproken communicatief rijgedrag in alle omstandigheden. De 1.8-motor levert hier 252 pk, wat in combinatie met een leeggewicht van amper elfhonderd kilo borg staat voor een sprintje van 0 naar 100 km/h in 4,5 seconden. De overbrenging wordt nog steeds verzekerd door een gerobotiseerde versnellingsbak met dubbele natte koppeling.
R DAM 1367593Alpine A110 GT, de grand tourer op z’n Frans

De nieuwe A110 GT is herkenbaar aan zijn Gris Tonnerre-lanceringskleur en zijn ‘GT’-logo op de achterkant en de deuropeningen. Met zijn ‘Alpine’-chassis en zijn motor van 300 pk biedt Nieuwe A110 GT de perfecte combinatie tussen prestaties en elegantie.
R DAM 1367587De zuivere koetswerklijnen, het geraffineerde interieur en zijn geslepen mechaniek prikkelen de zintuigen. De standaarduitrusting omvat de Park Assist (parkeerhulpsysteem voor- en achteraan en achteruitrijcamera) en zesvoudig verstelbare comfortzetels in leder met blauwe stiknaden.

De GT beschikt over 300 pk en sprint in 4,2 seconden naar honderd per uur vanuit stilstand.
R DAM 1367632Alpine A110 S, van nature sportief

De nieuwe A110 S, met S-logo achteraan en op de deurdrempels, biedt een intens sportieve en intens Alpine-rijervaring met een compromisloze configuratie: 300 pk, chassis, remmen, uitlaat en sportzetels. Hij kan optioneel worden uitgerust met aerodynamische accenten in koolstofvezel en een exclusieve tweekleurige uitvoering met een koetswerk in Orange Feu en een dak in Noir Profond.
R DAM 1367650Aan de buitenkant springt hij in het oog met het Alpine-opschrift in zwart chroom, 18" GT Race-velgen in Noir Brilliant, 215/40 R18-banden vooraan, 245/40 R18 achteraan en oranje remklauwen. R DAM 1367671Het interieur is voorzien van hoogwaardig meubilair met tweevoudig verstelbare Sabelt Sport-zetels, aluminium Sport-pedalen en een volledig afgewerkt interieur met microvezel en oranje stiknaden door de optie ‘Microvezelpack’ te combineren met de ‘Racing-zetels’. De oranje veiligheidsgordels, de zetelbekleding uit 100% microvezel en de voorbereiding voor de installatie van een harnas zijn specifieke interieuropties voor de A110 S.

Wat het rijden betreft, is de A110 S optioneel uitgerust met semi-slick Michelin PS Cup 2 Connect-banden en een ‘Aero-kit’ om de topsnelheid te verhogen tot 275 km/h. Deze kit bestaat uit een achterspoiler uit koolstofvezel voor een betere aerodynamische neerwaartse druk, een frontsplitter uit koolstofvezel en uitgebreide stroomlijnelementen vooraan onder de wagen om de doeltreffendheid van de diffuser achteraan en de vlakke vloer te verhogen. 

Van nul haar honderd sprinten kan de S in 4,2 seconden.  

Een scherper afgestelde motor

Om het rijplezier te maximaliseren is elke Alpine A110 verkrijgbaar met 3 modi: Normal, Sport en Track. De modi ‘Normal’ en ‘Sport’ werden geoptimaliseerd om respectievelijk meer comfort te bieden in ‘Normal’ en snellere schakelovergangen in ‘Sport’, met de mogelijkheid om meerdere versnellingen terug te schakelen en het motortoerental te verhogen (‘slimme’ gasstoot zoals bij een dubbele ontkoppeling) tussen elke versnelling. 

De respons van het gaspedaal en de motor, de gevoeligheid van de stuurbekrachtiging, de schakelwetten, de activering van de uitlaatklep en de gevoeligheid van het ESC worden gewijzigd naargelang de gekozen modus (het ESC kan ook volledig worden uitgeschakeld met een daartoe voorziene toets).

De motorafstelling van de A110 GT en A110 S werd verbeterd om een maximumvermogen van 300 pk te leveren bij een hoger motortoerental (6.300 t/min), een winst van 20 Nm (340 Nm koppel vanaf 2.400 t/min) en een topsnelheid in de zevende versnelling van de automaat die ook in het teken staat van prestaties. 

Een andere nieuwigheid: tijdens het opstarten van de ‘launch control’-procedure wordt tijdelijk een cilinder uitgeschakeld om een racespecifiek motorgeluid te verzekeren.
R DAM 1367215Nieuw Alpine-multimediasysteem 

Alpine rust zijn nieuwe A110-gamma uit met een nieuw Alpine-multimediasysteem met 7" aanraakscherm, Bluetooth-connectiviteit en 2 USB-aansluitingen. Het is compatibel met Apple Carplay en Android Auto.

De bedieningselementen achter het stuur maken het mogelijk om de spraakherkenning in te schakelen: zo kan de iOS- of Google-assistent van de smartphone met de stem worden bediend of de zoekfunctie Google Online Search worden gestart. 

Het ingebouwde navigatiesysteem biedt tal van realtime informatie: verkeersinformatie, risicozones, tankstations met informatie over brandstofprijzen op het traject. 

Het Alpine Telemetrics-menu (optie behalve op Nieuwe A110 S) maakt het mogelijk om de technische gegevens over de turbodruk, de temperatuur van de versnellingsbak, het koppel, het vermogen, de stuurhoek en de versnellingsmeter in real time weer te geven in de vorm van manometers of histogrammen. 

De geïntegreerde chronograaf meet en registreert bijvoorbeeld de prestaties tijdens circuitsessies.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy