maandag, 08 november 2021

Sonderwunsch-Porsche 911 GT3 van Paolo Barilla is uniek stuk

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Als een gewone Porsche je wat te banaal is, kan je bij Porsche ook voor een Sonderwunsch-exemplaar opteren. Onder die naam creëert de Porsche Exclusive Manufactur One-off-exemplaren voor gefortuneerde klanten. De eerste Sonderwunsch-Porsche is de 911 GT3 van ondernemer en ex-racer Paolo Barilla, die hem baseerde op de 956-enduranceracer waarmee hij in 1985 won in Le Mans.


Paolo Barilla van pastafabrikant Barilla, was in een Porsche 956 eindwinnaar van Le Mans in 1985. Hij is zijn zestigste de eerste klant die samen met Porsche Exclusive Manufaktur een autoproject in het kader van het nieuwe Sonderwunsch-programma afrondt. De Italiaanse ondernemer wilde op basis van zijn Le Mans-winnende auto een unieke Porsche 911 GT3 (992) ontwerpen en volledig betrokken zijn bij de totstandkoming ervan. Naast de karakteristieke race-look in zomergeel, wit en zwart, heeft deze speciale auto het winnende racenummer 7 op de motorkap en de deuren. Ook andere kenmerken, zoals de achtervleugel en de versnellingspook, werden opnieuw geïnterpreteerd en deels zelf ontwikkeld.
006 Details 01 0328Uniek vanuit elke hoek

Een van de bijzondere kenmerken van deze 911 GT3 is de opvallende exterieurlak in zomergeel, wit en zwart. Het is een herinterpretatie van het gestreepte design van de historische raceauto. Ook de voorskirt en de sierringen van de koplampen zijn in zomergeel gespoten. Het ontwerp van de wielen met centrale wielmoer is geïnspireerd op de velgen van de Porsche 956. Bij gebruik in de racerij hadden deze velgen witte aeroblades. De velgen van de 911 GT3 zijn aan de voorzijde eveneens wit, terwijl de achterste exemplaren in goudkleur zijn gespoten.

Ook de zijplaten op de achterspoiler zijn beïnvloed door het ontwerp en de geometrie van hun historische voorganger. De proefonderdelen zijn in eerste instantie ontwikkeld met behulp van rapid prototyping. Uiteraard moesten de aerodynamische prestaties en met name de balans tussen de voor- en achteras behouden blijven. Daarom werden de ingenieurs van de in serie geproduceerde 911 GT3 al in een zeer vroeg stadium bij het project betrokken. De gewijzigde achtervleugel moest zijn stromingseigenschappen in de windtunnel bewijzen. 
009 Einstiegsleiste 0573Het interieur is overwegend zwart. De portierpanelen en de gele sierstrips op het dashboard aan de passagierszijde zijn versierd met een logo dat speciaal voor de klant is ontworpen. Het combineert de typecode 956, het "Le Mans 1985" logo en het gestileerde silhouet van de raceauto. Dit logo en het circuit van 1985 zijn in de hoofdsteunen geborduurd. 012 Interior Details 0811 schaltknaufDe versnellingspook doet denken aan de magnesium bal in de 956 raceauto en is een uitgebreid maatwerkproduct: het bovenste deel werd gefreesd uit een aluminium blok en het oppervlak werd geschuurd.

Van eerste schets tot afwerking in drie jaar

innen het nieuwe Sonderwunsch-programma nam de klant de rol van projectmanager op zich en werkte Barilla rechtstreeks mee aan de totstandkoming van zijn droomauto. Het proces duurde in totaal drie jaar, van de eerste ontwerpschets tot de technische haalbaarheidscontrole en de bouw. De ontwikkeling begon op basis van de voorganger van de GT3, want het type 992 was nog in serieontwikkeling.

Over Porsche Exclusive Manufaktur

Porsche Exclusive Manufaktur in Zuffenhausen creëert zeer persoonlijke klantenvoertuigen door een combinatie van vakmanschap en hightech. 

De experts kunnen putten uit een breed scala aan visuele en technische aanpassingsmogelijkheden voor het exterieur en interieur. Zichtbare voorbeelden zijn de Sport Design-pakketten, op maat gemaakte velgdesigns en interieurbekledingen, maar ook het uitgebreide "Colour of Choice Plus"-programma voor alle Porsche-modellen. Naast individuele klantenvoertuigen produceert Porsche Exclusive Manufaktur ook gelimiteerde kleine series en edities.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy