maandag, 11 oktober 2021

Elektrische auto’s zijn 3% duurder om te herstellen

Geschreven door  Dieter Quartier
Elektrische auto’s zijn 3% duurder om te herstellen © MediaInMotion
Het herstellen van de carrosserie van een EV na een lichte aanrijding is ongeveer 3 procent duurder dan bij benzineauto's, zo blijkt uit een recente Noord-Amerikaanse studie. Waaraan ligt dat?


De studie werd uitgevoerd door CCC Intelligent Solutions en is de allereerste die de reparatiekosten voor EV’s vergelijkt met die van de benzineversie van hetzelfde model. Het onderzoek is gebaseerd op herstellingen aan compacte auto's tot drie jaar oud na ongevallen waarbij de voertuigen nog mobiel waren.  

Dat de herstellingen aan EV’s duurder zijn dan bij gelijkaardige benzine-auto’s, is ergens vreemd. Er wordt doorgaans immers minder lang gewerkt aan een herstelling van een elektrische auto. Wel is het zo dat de onderdelen vaak duurder te zijn, te wijten aan het feit dat ze vaker bij de constructeur zelf (moeten) worden gekocht dan op de aftermarket.  

Wat speelt er nog mee? EV’s zijn vaker uitgerust met dure en gesofisticeerde geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS). Ze bevatten meer onderdelen die alleen van de voertuigfabrikant kunnen worden gekocht. 

Tot slot leert het rapport dat elektrische voertuigen meer "eenmalig te gebruiken onderdelen" vereisen. Bepaalde bouten moeten bijvoorbeeld worden vervangen volgens de specificaties van de fabrikant en kunnen niet worden hergebruikt.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy