zondag, 10 oktober 2021

Bedien je binnenkort alle autofuncties met Apple CarPlay?

Geschreven door  Benjamin Uyttebroeck
Bedien je binnenkort alle autofuncties met Apple CarPlay? © MG
Apple werkt aan een uitbreiding van CarPlay die het mogelijk moet maken ook functies zoals de airco of de interieurverlichting binnen CarPlay te bedienen. Het zal dan niet meer nodig zijn te switchen tussen CarPlay en het eigen systeem van de auto. Dat is tenminste de intentie van Apple, want het zal niet eenvoudig zijn de constructeurs aan boord te krijgen.


Kleine herinnering voor wie nog telefoneert met een Nokia 3310: Apple CarPlay is een systeem waarmee je je iPhone kunt spiegelen op het scherm van je auto zodat je apps vanop de telefoon op dat scherm kunt gebruiken. Het gaat vooral om de telefoon-, muziek- en navigatiefuncties van de iPhone. Voor Android smartphones bestaat er een gelijkaardig systeem, Android Auto.

Switchen

CarPlay heeft het grote voordeel dat het in alle auto’s op dezelfde manier werkt en dat het is opgebouwd op de intuïtieve manier die iPhone-gebruikers van hun telefoon gewoon zijn. Het nadeel is dat heel wat voertuigfuncties niet via CarPlay benaderd kunnen worden: de airconditioning, instellingen van de stoelen, het digitale instrumentenpaneel enzovoort. Dat betekent dus regelmatig switchen van CarPlay naar het systeem van de auto en weer terug.

Apple wil CarPlay nu ook die instellingen laten bedienen. Klinkt veelbelovend, maar er schuilt een angel onder. Intussen bieden de meeste constructeurs wel CarPlay aan, maar het is ver van zeker dat ze in deze stap zullen meegaan.

Constructeurs

Er zijn nu al enkele uitbreidingen voor CarPlay die nog maar door een handjevol fabrikanten zijn overgenomen. Sinds 2015 kunnen constructeurs CarPlay-apps aanbieden om de radio, de gps en de airco te bedienen. Sinds 2019 kan CarPlay ook een secundair scherm (op het instrumentenpaneel) gebruiken en sinds 2020 kunnen bestuurders via CarKey hun auto ontgrendelen met hun iPhone of Apple Watch. De kans is groot dat je deze functies nog nooit op een auto hebt gezien, zelfs een recente.
BBMW Carplay"BMW is een van de weinige constructeurs die eerdere uitbreidingen van CarPlay aanbiedt."
 
Het zal voor beide partijen een moeilijke evenwichtsoefening worden. Constructeurs binden bestuurders graag zo veel mogelijk aan hun eigen systemen maar ze willen klanten ook niet naar de concurrentie jagen door CarPlay niet aan te bieden. Apple wil gebruikers ook zoveel mogelijk in het eigen ecosysteem integreren. De iPhone blijft goed voor ongeveer de helft van de omzet van Apple en hoe meer dingen die telefoon kan doen (naast telefoneren ook boodschappen betalen, de auto bedienen, de voordeur van het huis ontgrendelen, …), hoe minder waarschijnlijk dat de bezitter van een iPhone naar de concurrentie overstapt.

Bovendien hoopt Apple van gebruikers kennis te vergaren die ooit nuttig kan zijn om een echte Apple Car op de markt te brengen.

Voorlopig is het dus een gevalletje wait and see…

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy