maandag, 04 oktober 2021

Na Polestar trekt ook Volvo Cars naar de beurs

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Na Polestar trekt ook Volvo Cars naar de beurs © Volvo Cars
Net als zustermerk Polestar trekt ook Volvo Cars naar de beurs. De Zweeds-Chinese autofabrikant zou nog dit jaar een notering krijgen op de Nasdaq-beurs in Stockholm (Zweden). Het Chinese Geely blijft wel de grootste en meerderheidsaandeelhouder.


Volvo bevestigde de berichten over de beursgang intussen. De notering van Volvo Cars zou meteen een van de belangrijkste beursintredes zijn in Europa dit jaar. In 2018 had moederhuis Geely uit China al plannen om een deel van Volvo Cars naar de beurs te brengen, maar toen zag het van die plannen af. Bij de beursgang zal Geely wel aan boord blijven als hoofdaandeelhouder en behoudt het ook de meerderheid van de aandelen.
De bedoeling is om met de uitgave van nieuwe Volvo Cars-aandelen ongeveer € 2,45 miljard op te halen bij institutionele investeerders en bij het grote publiek in Zweden, Denemarken, Finland en Noorwegen. In totaal wordt Volvo Cars bij de beursgang een waarde toegedicht van zo’n € 17,19 miljard.
Met de opgehaalde middelen moet Volvo Cars sterker worden en wil het merk zijn elektrificatie en de omvorming naar een constructeur die rechtstreekse relaties met de klanten onderhoudt financieren.

Doelstellingen bevestigd

Ter gelegenheid van de berichten rond de beursgang bevestigde Volvo Cars zijn doelstellingen voor de volgende jaren. Het merk wil tegen 2025 wereldwijd 1,2 miljoen auto’s verkopen per jaar, terwijl het hoogste aantal ooit 705.452 stuks was in 2019. Daarnaast wil het een EBITDA-marge halen van 8 tot 10 procent en is het doel om de CO2-uitstoot per auto tegen 2025 (en te rekenen vanaf 2018) met 40 procent terug te dringen. Tegen 2025 moet ook de helft van alle verkochte Volvo’s volledig elektrisch zijn, zal de helft van alle software intern ontwikkeld worden en is het de bedoeling dat 50 procent van alle verkochte Volvo’s online verkocht zal worden.

Geely besloot zoals in de inleiding gesteld zopas nog om ook Polestar naar de beurs te brengen.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy