donderdag, 23 september 2021

VW koopt zich in bij Europcar – en dit is waarom

Geschreven door  Dieter Quartier
VW koopt zich in bij Europcar – en dit is waarom © Europcar
VW AG wil meerderheidsaandeelhouder worden van het Franse verhuurbedrijf Europcar. Niet per se om zijn eigen auto’s te kunnen slijten, maar wel om de weg vrij te maken naar nieuwe en rendabele mobiliteitsdiensten, waaronder autodelen en ride-hailing à la Uber.


De tijden veranderen. In 2000 werd VW eigenaar van Europcar om er in 2006 afstand van te doen. In 2004 nam het LeasePlan over, maar dat werd in 2015 doorverkocht aan een investeringsmaatschappij. Waarom? Omdat de rendementsdoelstellingen niet gehaald werden en de groep op die momenten cash diende te genereren voor andere investeringen en ‘lopende rekeningen’.

Vandaag koopt VW AG zich in bij Europcar: het wordt eigenaar van twee derde van de aandelen. Niet per se omdat ze hun eigen producten willen verhuren via de Europcar-kanalen, maar omdat dat past binnen hun nieuwe mobiliteitsstrategie. Ze hopen als meerderheidsaandeelhouder knowhow in huis te halen om nieuwe mobiliteitsdiensten te kunnen lanceren en om bestaande services te rentabiliseren.

Redenen te over

CEO Herbert Diess wil alle mobiliteitsdiensten, waaronder ook het weinig succesvolle autodeelplatform WeShare, integreren in Europcar. 

"Vandaag is het heel moeilijk om winstgevend te zijn met autodeelprogramma's, maar de combinatie van autodelen en autoverhuur is heel zinvol omdat de vraag het hele jaar door zeer complementair is," vertelde Diess aan verslaggevers. 

Europcar moet daarnaast ook een mobiliteitsplatform worden waarop je ritten kunt boeken – zoals bij Uber. Dit soort business belooft een hoge vlucht te nemen eens de zelfrijdende auto zijn intrede maakt. 

Tot slot zou VW Europcar ook kunnen gebruiken om zijn elektrische auto’s aan de man te brengen. Klanten die de mogelijkheid krijgen om een EV te gebruiken tijdens een huurperiode, zijn allicht makkelijker te overtuigen om voor hun eigen auto ook elektrisch te gaan.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy