woensdag, 08 september 2021

Science Fiction bij Mercedes: bestuur je auto met je brein

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Science Fiction bij Mercedes: bestuur je auto met je brein © Daimler AG
Op de IAA Mobility in München toont Mercedes-Benz met de VISION AVTR een prototype van een auto die bestuurd wordt een met brain-computer interface (BCI), door de gedachten van de bestuurder dus… 

2019 12 08 image 21c0496 002Met de VISION AVTR toont Mercedes een voorproefje van mogelijke toepassingen van de zogenaamde brain-computer enterface (BCI)-technologie in een auto.

De navigatiebestemming selecteren door mind control, de sfeerverlichting in het interieur inschakelen of de radiozender wijzigen: brain-computer interfaces (BCI) maken in de toekomst deze nieuwe vorm van machinebesturing mogelijk. Maak u geen illusies: ze zullen op korte termijn nog niet beschikbaar zijn in het dagelijks leven, maar ze zijn ook niet helemaal sciencefiction meer. In medisch onderzoek bijvoorbeeld worden BCI-toepassingen gezien als een realistische optie om mensen met een lichamelijke handicap te helpen zelfstandiger te worden. 

Mercedes-Benz integreert nu de eerste BCI-benaderingen in zijn concept car VISION AVTR. Op de IAA MOBILIY 2021 (nog tot 12 september in München) laat het merk zien hoe BCI-technologie werkt en geeft het voor het eerst een voorproefje van mind control als een nieuwe dimensie in menselijke interactie met de auto. Een op het hoofd van de gebruiker bevestigd BCI-apparaat analyseert na een kort kalibratieproces de gemeten hersensignalen en activeert een gedefinieerde functie. Op de beursstand kunnen bezoekers ervaren hoe ze de user interface in de auto met hun gedachten kunnen besturen en er in realtime mee kunnen communiceren.

BCI-technologie heeft de potentie om het rijcomfort in de toekomst verder te verbeteren”, aldus Britta Seeger, lid van de raad van bestuur van Daimler AG en Mercedes-Benz AG, verantwoordelijk voor Marketing & Sales. “Mercedes-Benz heeft altijd pionierswerk verricht op het gebied van intelligente, innovatieve oplossingen om onze klanten de beste product- en service-ervaring te bieden. BCI-technologie werkt volledig onafhankelijk van spraak en aanraking. Dit biedt revolutionaire mogelijkheden voor intuïtieve interactie met de auto.”

Volgens Markus Schäfer, lid van de raad van bestuur van Daimler AG en Mercedes-Benz AG, verantwoordelijk voor Daimler Group Research en Mercedes-Benz Cars COO “kan BCI-technologie de gebruiker nog meer ontlasten, zodat deze zich beter kan focussen op het rijden.”

De biometrische interactie met de auto wordt uitgebreid met een directe verbinding met het menselijk brein. Op de IAA worden de eerste ontwikkelingen op het gebied van mind control op basis van visuele waarneming gedemonstreerd in het visionaire interieurmodel van de VISION AVTR. Hiervoor worden lichtpunten op het volledig digitale dashboard geprojecteerd. Een op het achterhoofd van de gebruiker bevestigd BCI-apparaat met draagbare elektroden registreert de hersenactiviteit en brengt na een kalibratie van 1 minuut een directe verbinding met de auto tot stand. De hersenen reageren op de visuele prikkels op het dashboard. Het BCI-apparaat meet de neuronale activiteit in de cortex in realtime. Het systeem analyseert de gemeten hersensignalen en herkent op welke lichtpunten de gebruiker zijn aandacht richt (attention-sensing interface). Hoe sterker de focus, hoe hoger de neuronale activiteit. Het systeem activeert vervolgens de bedoelde functie in de auto.

Met behulp van verschillende functies die aan de BCI-technologie zijn gekoppeld kunnen bezoekers van de IAA deze baanbrekende vorm van interactie met de auto live beleven. Ze ervaren hoe snel hun eigen brein verbinding maakt met de auto. Door te focussen op lichtpunten kunnen gebruikers de digitale VISION AVTR-werelden die op het dashboard worden weergegeven bedienen en verschillende functies uitvoeren: bijvoorbeeld wind opwekken, planten laten groeien, oplaad-parkeerplaatsen selecteren of dag in nacht veranderen.
2019 12 08 image 21c0496 003VISION AVTR – geïnspireerd door AVATAR

De Mercedes-Benz VISION AVTR werd voor het eerst gepresenteerd op de CES 2020 (Consumer Electronics Show) in Las Vegas. De concept car is het resultaat van een wereldwijde samenwerking tussen Disney en Mercedes-Benz. De naam van de concept car staat voor ADVANCED VEHICLE TRANSFORMATION en belichaamt de visie van de designers, engineers en trendwatchers van Mercedes-Benz op de mobiliteit van de verre toekomst. 

Het langgerekte ‘one bow’-design en de organische designtaal versmelten exterieur en interieur tot een emotioneel geheel. Duurzame materialen zoals veganistisch leder van gerecyclede materialen, snelgroeiend Karuun (rotan) dat alleen kan gedijen in biodiversiteit, en organische, composteerbare accutechnologie zorgen voor een circulaire economie. 33 bionische ‘flaps’ aan de achterzijde van de auto kunnen met en via de bestuurder communiceren met de buitenwereld door middel van natuurlijk vloeiende bewegingen in subtiele gebaren. 

In plaats van een conventioneel stuurwiel heeft de VISION AVTR een multifunctioneel bedieningselement in de middenconsole. Door de hand op het bedieningselement te leggen, komt het interieur tot leven en herkent de auto de passagier aan de hartslag. Door simpelweg de hand op te steken wordt een menuselectie op de handpalm geprojecteerd, waardoor de gebruiker intuïtief kan kiezen tussen verschillende functies.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy