maandag, 06 september 2021

BMW i Vision Circular: 100% recycleerbare opvolger van de BMW i3

Geschreven door  Dieter Quartier
BMW i Vision Circular: 100% recycleerbare opvolger van de BMW i3 © MediaInMotion
Design awards of publieksprijzen zal deze conceptcar allicht niet winnen, maar zijn boodschap is duidelijk: om CO2 te vermijden, moet je gerecycleerde materialen gebruiken in plaats van nieuw ontgonnen grondstoffen – en je auto’s 100% recycleerbaar maken. Deze Circular hint ook naar de opvolger van de i3, die door BMW met ‘Neue Klasse’ wordt aangeduid.

 
BMW Group verhoogt het tempo van zijn inspanningen om de klimaatverandering tegen te gaan. Vooruitkijkend naar de introductie van de Neue Klasse versterkt de onderneming haar doelstellingen om de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen. 

In het kader van de Neue Klasse zal de BMW Group ook het gebruik van secundaire (met name gerecycleerde) materialen enorm verhogen, met een sterke focus op de principes van de circulaire economie, en tegelijkertijd betere randvoorwaarden bevorderen voor de totstandbrenging van een markt voor secundaire materialen.

Om een verdere vermindering van de CO2-uitstoot te bereiken, ligt de focus op de gebruiksfase van voertuigen, die verantwoordelijk zijn voor 70% van de CO2-voetafdruk van BMW Group. Tegen 2030 zal de CO2-uitstoot per voertuig en per gereden kilometer minstens gehalveerd zijn ten opzichte van het niveau van 2019. 

Om correct te zijn, moet je kijken naar de volledige levenscyclus van een voertuig, met inbegrip van de productie en de toeleveringsketen. Hier plant de BMW Group een vermindering van de CO2-uitstoot per voertuig met ten minste 40%.

De krachtigste motor op deze weg naar klimaatneutraliteit is elektrische mobiliteit, waarbij de Neue Klasse van de BMW Group de markt een aanzienlijke verdere impuls zal geven. In de komende tien jaar of zo zal de onderneming ongeveer tien miljoen volledig elektrische voertuigen op de weg brengen. Al in 2030 zal ten minste de helft van de wereldwijde verkoop van BMW Group bestaan uit volledig elektrische auto's, en het merk MINI zal vanaf 2030 uitsluitend volledig elektrische auto's aanbieden.

Met de BMW i Vision Circular demonstreert de BMW Group het consequente ontwerp van een auto volgens de principes van een circulaire economie. Het algemene ontwerpdoel van deze visionaire auto was het creëren van een auto die is geoptimaliseerd voor gesloten materiaalkringlopen en een percentage van 100% gerecyclede materialen of 100% recycleerbaarheid bereikt. 

Hiervoor worden naast biogebaseerde en gecertificeerde grondstoffen ook materialen gebruikt die al een productlevenscyclus hebben doorlopen - de zogenaamde secundaire materialen. Dit geldt ook voor het energieopslagsysteem: De solid-state accu van de BMW i Vision Circular is 100% recyclebaar en bijna volledig gemaakt van gerecyclede materialen. Tegelijkertijd zal hij een aanzienlijk hogere energiedichtheid bereiken met aanzienlijk minder van de meest waardevolle hulpbronnen.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy