maandag, 06 september 2021

ID. LIFE toont hoe VW elektrische compacte cross-over ziet

Geschreven door  Stijn Blanckaert
ID. LIFE toont hoe VW elektrische compacte cross-over ziet © Volkswagen AG
Deze week pakken de Duitse constructeurs uit met talloze concept cars op de IAA in München. Volkswagen toont er de ID. LIFE, een voorbode van een compacte elektrische cross-over.

volkswagenid.life.30De ID. LIFE is een prototype van een nieuw lid van de elektrische VW ID-familie dat in 2025 op de markt komt in het segment van de compacte auto’s met een prijs tussen € 20.000 en € 25.000. Het studiemodel toont de designrichting waar VW met de ID. LIFE naartoe wil.

VW wil met dit model elektrisch rijden toegankelijker maken, wat met de vooropgestelde prijs inderdaad zou moeten lukken, al ligt 2025 nog wel veraf en zullen ook heel wat andere constructeurs tegen die datum betaalbare elektro-auto’s gelanceerd hebben.
volkswagenid.life.37Met de ID. LIFE wil VW vooral jonge autokopers aanspreken. Het ontwerp is daarom modern, eenvoudig en volgens VW ook “premium”. Dit komt onder andere tot uiting in de keuze en samenstelling van de materialen. Het afneembare dak van de ID. LIFE zorgt voor een openlucht gevoel en is licht qua gewicht.

Flexibel MEB-platform

Een elektromotor drijft de voorwielen aan. De ID. LIFE maakt gebruik van een kleinere variant van het MEB-platform dat speciaal is ontwikkeld voor de nieuwe generatie elektrische Volkswagens. Het is voor het eerst dat een auto op basis van het flexibele MEB-platform wordt uitgerust met voorwielaandrijving. Met zijn elektromotor van 172 kW (234 pk) accelereert de ID. LIFE in 6,9 seconden van 0 naar 100 km/h. 

Het accupakket van 57 kWh maakt een actieradius van zo'n 400 kilometer (WLTP) mogelijk. Het bereik van de ID. LIFE kan tijdens een stop bij een snellaadstation binnen tien minuten met tot 163 kilometer uitgebreid worden. De prestaties, laadcapaciteit en het bereik worden met software-updates bij elk nieuw model verbeterd.

Duurzame oplossing

Het duurzame karakter van de ID. LIFE komt tot uiting in de materiaalkeuze, bijvoorbeeld van het lakwerk. In de blanke lak voor de carrosserie gebruikt Volkswagen houtsnippers als natuurlijke kleurstof en de lakverharder is gebaseerd op biomassa. Het dak en de voorklep zijn vervaardigd uit een bijzonder materiaal en bestaan voor 100 procent uit gerecyclede PET-flessen. Het interieur combineert FSC (Forest Stewardship Council)-gecertificeerd hout voor het dashboard en de omlijsting van de achterbank met ArtVelours Eco voor de zittingen en portierbekleding. ArtVelours Eco is gemaakt van 71 procent gerecyclede PET-flessen en versnipperde T-shirts. Daarnaast dienen bio-olie, natuurrubber en rijstschillen als basismateriaal voor de banden van de ID. LIFE.
volkswagenid.life.20Digitaal

Het multifunctionele interieur van de concept car geeft toegang tot allerlei digitale toepassingen. Zo is het in een handomdraai om te bouwen tot bijvoorbeeld een bioscoop of een gamelounge. Een spelcomputer en een projector behoren tot de uitrusting. Een projectiescherm dient als beeldscherm, dat uit het dashboard steekt als het wordt gebruikt. 

Het zitconcept is flexibel. Zo is de voorbank volledig neer te klappen. Samen met de eveneens neerklapbare achterbank zijn tal van variaties mogelijk, van een bioscoopzit tot een circa twee meter lang bed of als een bagagevariant met een maximaal bruikbare kofferbak.

Camera's en een display vervangen zowel de buiten- als binnenspiegels. Belangrijke rijfuncties zijn te bedienen via een touchscreen op het zeshoekige stuurwiel. Onder het motto ‘Bring your own device’ is ook een smartphone in het besturingssysteem te integreren. Zo is de navigatie aan te sturen via de eigen smartphone of tablet. Muziek, films en games die daar op staan, kunnen in de ID. worden afgespeeld met gebruikmaking van het projectiescherm.

Volkswagen wil tegen 2030 het aandeel van puur elektrische modellen in de totale autoverkoop in Europa verhogen tot minimaal 70 procent en tot minimaal 50 procent in Noord-Amerika en China.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy