woensdag, 01 september 2021

Nieuwe Kia Sportage belooft impact te maken

Geschreven door  Dieter Quartier
Nieuwe Kia Sportage belooft impact te maken © KIA
Er circuleerden al foto’s van de ‘niet-Europese’ versie, maar hier zijn nu eindelijk de beelden en de specificaties van de nieuwe Sportage zoals hij bij ons zal worden verkocht. En dat hij zal worden verkocht, dat lijdt geen twijfel.


De Europese Sportage werd ontwikkeld op basis van een nieuwe architectuur die een optimale wielbasis en ideale afmetingen en proporties voor de Europese wegen omvat, aldus Kia. Deze SUV zou perfect aansluiten bij de Europese vereisten dankzij onder meer zijn dagelijkse functionaliteit en gebruiksgemak. Ook de zit- en kofferruimte werden aanzienlijk uitgebreid ten opzichte van het vorige Sportage-model, met de beste beenruimte in zijn klasse voor de passagiers op de achterbank.
print cmyk 3600x2400 nq5 exterior 4Ook het design werd vanzelfsprekend afgestemd op de Europese smaak. De Sportage is alles behalve een dertien-in-een-dozijn-gevalletje en weet de aanschouwer te fascineren met sculpturale vormen en originele details, zonder daarom te vervallen in gekunsteldheid.
print cmyk 3600x2400 nq5 interior 1Digitale cockpit

Centraal in het moderne interieur van de nieuwe Sportage staat een indrukwekkend gebogen scherm met touchpad, dat zich breed uitstrekt en de indruk van ruimte vergroot. Het hoogtechnologische 12,3”-aanraakscherm en de geavanceerde geïntegreerde sturing vormen het zenuwcentrum voor de connectiviteit, functionaliteit en gebruiksbehoeften van de bestuurder en passagiers. 

Dankzij de geavanceerde en veilige hoogtechnologische connectiviteit beschikt de nieuwe Sportage over de nieuwste “over-the-air” software en kaartupdates. Met de geavanceerde connectiviteitssoftware in de nieuwe Europese Sportage kunnen gebruikers vanop afstand verbinding maken met hun wagen via de smartphone-app Kia Connect. 

De interactieve, gebruiksvriendelijke technologie geeft gebruikers ook toegang tot belangrijke boordfuncties zoals de Kia Live Services, online navigatie, online spraakherkenning en kalenderintegratie vanaf hun smartphone. De Kia Connect-app biedt gebruikers totale gemoedsrust met één tik om te controleren of hun Sportage vergrendeld is en de ruiten gesloten zijn, en biedt gebruikers een maximaal gebruiksgemak door hen precies te informeren over waar ze hun SUV het laatst geparkeerd hebben.

Veilig en terreinvaardig

Om een dynamische, meeslepende en optimale rijervaring te creëren voor de Europese wegen introduceert de nieuwe Sportage tal van uiterst innovatieve technologische nieuwigheden. Een nieuwe terreinmodus geeft de Sportage volgens Kia uitmuntende capaciteiten in moeilijkere omstandigheden zoals sneeuw, modder en zand, waardoor eigenaars meer avontuurlijke vrijetijdsactiviteiten kunnen ondernemen.  

De nieuwe Sportage zet tevens de toon op het gebied van veiligheid, met zowel passieve als actieve hoogtechnologische DriveWise-systemen, waaronder het wereldbefaamde complete gamma geavanceerde rijhulpsystemen van Kia.

Diesel, benzine, mild hybride, full hybride en plug-inhybride

Aan aandrijfkeuzes is er geen gebrek. Zelfs dieselaars komen nog aan hun trekken, met de 1,6-liter viercilinder die beschikbaar is in vermogensversies van 115 of 136 pk. Met geavanceerde SCR-technologieën voor actieve emissiecontrole vermindert de schone dieselmotor vervuilende stoffen zoals NOx en fijnstof. De versie met 136 pk is verkrijgbaar met MHEV-technologie (mild hybride), die de emissies verder reduceert en de efficiëntie van de nieuwe Europese Sportage verhoogt. 

De benzinemotor is sowieso uitgerust met deze zachte elektrische ondersteuning. De 1.6 T-GDi levert 150 pk en is uitgesproken efficiënt dankzij een nieuw en geoptimaliseerd verbrandingsproces, koeltechnologieën en belangrijke wrijvingsreducerende maatregelen, waaronder een geavanceerd geïntegreerd warmtebeheersysteem.

De volgende trap op de elektrificatieladder betreft de HEV (full hybride), die de voorgenoemde benzinemotor combineert met een 44,2 kW sterke elektromotor met permanente magneet en een lithium-ionpolymeerbatterij van 1,49 kWh. Het totale systeemvermogen van de HEV Sportage bedraagt 230 pk. 

Top of the bill wordt de plug-inhybride (PHEV). Die beschikt eveneens over de bekroonde 1.6 T-GDI-motor, aangevuld met een 66,9 kW sterke elektromotor met permanente magneet en een lithium-ionpolymeerbatterij van 13,8 kWh. De aandrijfcombinatie levert een totaal systeemvermogen van 265 pk, waarvan 180 pk afkomstig is van de verbrandingsmotor (net als bij de HEV). Hoeveel elektrische kilometers hij kan rijden, dat wist Kia nog niet te vertellen, maar weet dat de technisch identieke Hyundai Tucson PHEV zo’n 55 kilometer haalt volgens de WLTP-norm.

Batterij goed weggestopt – en gemonitord

De lay-out van de HEV en PHEV-modellen werd zorgvuldig uitgekiend om impact op de passagiers- en bagageruimte te vermijden. Voor de HEV-versie wordt het batterijpack onder de tweede zetelrij geplaatst, zodat de beenruimte even groot is als die van de Sportage met verbrandingsmotor. Voor de PHEV Sportage is de hoogspanningsbatterij centraal tussen de twee assen onder het koetswerk van de SUV geplaatst om een evenwichtige gewichtsverdeling en een praktische, comfortabele en veelzijdige interieurruimte te verzekeren.

Het hypergeavanceerde batterijpack van de PHEV Sportage beschikt over een hoogtechnologische batterijsturing die de status van de batterij voortdurend controleert, inclusief factoren zoals stroom, spanning, isolatie en foutdiagnose. Het pack heeft ook een geavanceerde celbewakingseenheid die de celspanning en -temperatuur meet en bewaakt.

De volledig nieuwe Europese Sportage – inclusief het baanbrekende PHEV-model – maakt zijn debuut op het eerste IAA Mobility-salon. Bezoekers van IAA Mobility (7-12 september) vinden Kia op de Odeonsplatz.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy