maandag, 30 augustus 2021

VW schrapt manuele versnellingsbak vanaf 2023

Geschreven door  Dieter Quartier
VW schrapt manuele versnellingsbak vanaf 2023 © Volkswagen AG
Als we met zijn allen elektrisch gaan rijden, dan zijn de dagen van de handgeschakelde transmissie geteld. VW zou echter al vóór de volledige omschakeling naar elektrisch, die het merk voorziet tegen 2030, een streep trekken onder manuele bakken, aldus Auto, Motor und Sport.


Volkswagen moet geld besparen. Enerzijds zit het op een schuldenberg In de nasleep van het sjoemelschandaal met de Euro 5-diesels, anderzijds moet het miljarden investeren in de ontwikkeling van elektrische auto’s en de bijhorende industriële omwenteling. Besparen betekent rationaliseren en dus schrappen. 

Op het vlak van transmissie betekent dat dat de manuele versnellingsbak het onderspit zal delven ten voordele van de DSG-automaat. De geleidelijke afschaffing van het koppelingspedaal zal naar verluidt beginnen in 2023.

Concreet zouden nieuw gelanceerde modellen vanaf dat jaar allicht enkel nog maar verkrijgbaar zijn met VW’s eigen gerobotiseerde versnellingsbak met dubbele koppeling. De volgende generatie VW Tiguan en Passat worden in 2023 verwacht en dus niet meer met de hand te schakelen zijn. 

Automaten zitten trouwens sowieso in de lift. Uit de verkoopcijfers van Febiac blijkt dat er in 2020 voor het eerst meer nieuwe auto’s met automaat dan handgeschakelde wagens werden verkocht in België. Ons land is daarmee geen uitzondering. De trend blijft zich doorzetten in 2021, niet het minst door het groeiende succes van plug-inhybrides en elektrische auto’s.

Wat die laatste categorie betreft: eigenlijk hebben EV’s geen versnellingsbak, maar slechts één vaste overbrengingsverhouding. Uitzonderingen op de regel zijn de Porsche Taycan en zijn Audi-kloon, de e-tron GT, die beide over twee trappen beschikken.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy