vrijdag, 20 augustus 2021

Mijn eigen auto verkopen. Hoe begin ik eraan?

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Mijn eigen auto verkopen. Hoe begin ik eraan? © MediaInMotion
Veel mensen vragen ons hoe ze hun eigen auto, of die van een overleden familielid, best verkopen. Omdat ze dat zelden of nooit moeten doen zijn er nogal wat onzekerheden over wat de beste manier is. Autonieuws geeft je enkele nuttige tips om geen fouten te maken.


Als je een auto wil verkopen is het in de eerste plaats belangrijk om de juiste prijs te bepalen. Dat is bij de ene auto al eenvoudiger dan bij de andere. Hoe meer auto’s er van het betreffende type, bouwjaar en met eenzelfde motorisatie op de markt zijn, hoe makkelijker het is om over een correcte vraagprijs te beslissen omdat je online veel referentieprijzen zal vinden. 
Bekijk het aanbod vergelijkbare auto’s (kilometers, bouwjaar, type, kleur en opties) op sites als Autoscout.be, Tweedehands.be of Mobile.de, en selecteer zo goed mogelijk die modellen die echt aansluiten bij de auto die jij aanbiedt. 
Het bepalen van de juiste prijs

Kies als vraagprijs een bedrag dat ergens in het midden van de prijsvork ligt die je online aantreft. De duurste auto’s worden niet gekozen, te goedkope aanbiedingen lijken vaak “louche”. Let ook goed op voor verschillen tussen auto’s die door handelaars worden aangeboden of auto’s die van particulieren komen. 

Een particulier die zijn auto zelf verkoopt moet daar geen btw op aanrekenen, dient geen garantie te geven en brengt de auto in principe niet op voorhand volledig in orde. Daardoor zijn de particuliere aanbiedingen vaak een stuk(je) goedkoper dan die van autohandelaars. Die laatsten geven echter wel (verplicht) een jaar (of meer) garantie, moeten btw aanrekenen op hun winstmarge of op de hele verkoopprijs (bij zogenaamde btw-wagens die voordien eigendom waren van een btw-plichtige) en hebben natuurlijk ook nog de bedoeling om er centen mee te verdienen. Aanbiedingen van handelaars zijn dus in de regel wat duurder, maar bieden ook meer zekerheid. Als zij jouw auto overnemen zullen ze logischerwijs ook minder bieden dan wat je van een particulier kan krijgen, maar heb je er minder werk mee. 
Als jij je auto als particulier verkoopt zal je dus een prijs moeten vragen die in principe lager ligt dan die van handelaars. Voorzie bij je prijszetting ook een onderhandelingsmarge van enkele honderden euro’s zodat je indien nodig een geste kan doen om de koper over de streep te trekken. Laat je echter in het begin (dus als je de auto nog niet lang te koop hebt gezet) niet te snel verleiden om je prijs te verlagen, dat kan later nog steeds mocht je echt geen koper vinden.
Hoe adverteren?

Wanneer je weet wat je voor je auto wil kan je hem best op een aantal gespecialiseerde verkoopplatformen aanbieden. Zo zijn autoscout24.be en tweedehands.be erg populaire kanalen die je snel veel zichtbaarheid opleveren. 

Verzorg je advertentie en neem je tijd voor een volledige beschrijving van de auto. Neem een aantal heldere foto’s waar de hele auto op te zien is, aan de binnen- en buitenkant, bij daglicht en dus niet ergens in een hoekje in een garage. Zorg dat de auto wanneer je hem fotografeert leeg is en proper. Detailfoto’s van de velgen, het interieur, het motorblok enzoverder zijn een troef want ze geven een veel beter beeld van de staat van de auto. Hoe meer foto’s, hoe makkelijker voor een kandidaat-koper om zich een beeld te vormen van de auto en hoe makkelijker jij hem verkocht zal krijgen. 
Het verzamelen van de onderhouds- en herstellingsfacturen en het mee fotograferen van een volledig ingevuld onderhoudsboekje leveren ook veel goodwill op van potentiële kopers. Een auto met een volledige onderhoudsgeschiedenis is altijd meer waard dan een exemplaar met een schimmige historiek.
Verzwijg eventuele ongevallen, schades en gebreken niet, de koper zal ze waarschijnlijk toch opmerken als hij de auto komt bekijken en zal er dan toch over beginnen. Onthoud: eerlijk duurt het langst. Het kan trouwens zinvol zijn om schades voor de verkoop te laten herstellen om je verkoopkansen aan de gewenste prijs te vergroten.

Betalen voor een nummer één-positie op de verkoopsites biedt je extra zichtbaarheid maar kost ook geld. Als je je zoekertje verzorgt en voor een volledige beschrijving zorgt (liefst ook in de tweede landstaal zodat je veel meer potentiële kopers bereikt) krijg je automatisch al de nodige aandacht, waardoor betalen voor een zoekertje niet altijd loont voor jou als particuliere verkoper.

Vergeet niet om je zoekertje terug van de site te verwijderen als de auto verkocht is. Het is frustrerend voor kandidaat-kopers vast te moeten stellen dat de auto allang verkocht is wanneer hij om meer informatie verzoekt.

Opgelet met opkopers

Wanneer je zoekertje online staat zal je ongetwijfeld binnen enkele minuten al meerdere oproepen krijgen van opkopers allerhande. Die spreken vaak weinig of geen Nederlands en zullen bijna allemaal zeggen dat de prijs die je voor je auto vraagt te hoog ligt. Laat je daar niet door beïnvloeden en houd je aan je prijs. Wanneer je advertentie pas online staat weet je immers toch nog niet of er veel interesse zal zijn aan het bedrag dat je vooropgesteld hebt.
Naast de opkopers die jou bellen en hun bod doen kan je natuurlijk zelf ook je auto laten schatten (en verkopen) op verkoopsites zoals wijkopenautos.be. Pas wel op, want het bedrag dat zij je online voorstellen ligt meestal een stuk hoger dan wat je effectief krijgt als je de auto dan ter plekke gaat aanbieden.
Wat met testritten?

Wanneer je een koper je auto toont doe je dat best overdag. Een testrit is waarschijnlijk noodzakelijk. Let daarbij wel op dat je iemand die je niet kent niet alleen met je auto op pad stuurt en al zeker niet met alle documenten en het dubbel van de sleutels erbij. Zo geef je mensen met slechte bedoelingen de pap in de mond. Beste is om er als verkoper bij te blijven tijdens de testrit, zo kan je meteen ook meer info geven over de auto als de klant iets opmerkt.

Wat als ik een koper heb?

Wanneer je na wat onderhandelen tot een akkoord bent gekomen is het aan jou als verkoper om de auto te laten keuren voor verkoop. Je gaat daarvoor naar de autokeuring, die je nadien een aanvraagformulier voor inschrijving bezorgt samen met het keuringsattest, waarmee de koper jouw auto dan op zijn naam kan laten inschrijven. Je krijgt van de autokeuring ook een zogenaamde CarPass die de kilometerstand attesteert.

Het is ook aangeraden om altijd een verkoopdocument op te maken wanneer je je auto verkoopt. Dat doe je in tweevoud (één exemplaar voor jou als verkoper, en één voor de koper), waarbij je de datum van de verkoop vermeldt, het merk en type van de auto, het chassisnummer en de huidige kilometerstand, alsook de verkoopprijs. Vermeld er zeker bij dat je de auto verkoopt in de staat waarin hij zich bevindt, gekend door de koper, zonder garantie, aangezien je daar als particuliere verkoper niet toe verplicht bent. Als je een voorschot vraagt (wat zeker aan te raden is), dien je het betaalde voorschot ook in de verkoopovereenkomst op te nemen, alsook de resterende som die betaald moet worden vooraleer de levering kan plaatsvinden. Vermeld het rekeningnummer waarop de betaling moet gebeuren best ook meteen in je overeenkomst. Laat de koper handtekenen met de melding “gelezen en goedgekeurd”, en vermeld natuurlijk ook zijn en jouw volledige naam en adres op het contract.

Bij de overhandiging van je auto aan een particuliere koper moet je je nummerplaat en inschrijvingsbewijs bijhouden maar de aanvraag tot inschrijving die je bij de autokeuring kreeg meegeven aan de koper. Wanneer je je nummerplaat dan in een brievenbus van BPost achterlaat zal je inschrijving automatisch geschrapt worden en krijg je het teveel betaalde bedrag aan verkeersbelasting voor het lopende jaar teruggestort.

Opgelet voor oplichters

Laat NOOIT iemand je auto ophalen (zelf of via een transporteur) vooraleer je het volledige overeengekomen bedrag ontvangen hebt. Onder geen beding. Er zijn online namelijk oplichters actief die meteen ingaan op je zoekertje, voor de gevraagde prijs, en de auto niet eerst komen bekijken. Ze zeggen dan dat ze in het buitenland verblijven en een transporteur de auto zullen laten ophalen en sturen je een zogezegd betaalbewijs. Dat is dan vervalst. Controleer dus altijd eerst of het geld effectief op je rekening staat (door verificatie van je eigen bank-app) en overhandig pas daarna de sleutels.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy