
De nieuwe Countach is een eerbetoon aan het door Marcello Gandini van designhuis Bertone ontworpen iconische origineel dat in 1971 werd voorgesteld als studiemodel, even erna in productie ging en tot aan de lancering van de Diablo in 1990 in de catalogus bleef als langst geproduceerde Lamborghinimodel ooit. De nieuweling heeft visueel heel wat kenmerken die verwijzen naar de Countach uit de jaren zeventig en tachtig van de 20
ste eeuw maar belooft veel beter te rijden, betrouwbaarder te zijn en is ook oneindig veel sneller, want hoewel hij er razendsnel uitzag was de originele Countach niet zo sportief als zijn looks deden uitschijnen.

De voorzijde van de nieuweling is gebaseerd op die van het origineel maar de uitklapkoplampen zijn niet meer van de partij omdat dat aerodynamisch niet efficiënt is en uit veiligheidsoverwegingen simpelweg niet meer toegelaten is. Ook de brede rechthoekige koplampen, de zeshoekige wielkasten en de vlakke vooruit met rechte lijnen verwijzen naar de originele Countach. Tegelijk zijn de overeenkomsten met de Aventador onmiskenbaar en is er geen grote spoiler achteraan, wat bij een deel van de originele Countach-modellen evenmin het geval was, al is het origineel vooral bekend mét die spoiler. Ook de NACA-luchtinlaten op de flanken zijn een duidelijke verwijzing naar de stamvader. De toegang naar het interieur verloopt -of course- via twee omhoogklappende schaardeuren zoals sinds de Countach op elke Lamborghini V12. De instap naar en zithouding in het interieur is op deze nieuwe generatie Countach trouwens veel makkelijker en comfortabeler dan in de oude, waar je echt een kleine acrobaat moest zijn om goed te zitten.
LPI 800-4 Het model kreeg de naam Countach LPI 800-4 mee, waarbij LP zoals steeds bij Lamborghini verwijst naar de inplanting van de motor, Longitudinale Posteriore, overlangs achterin. De I verwijst dan weer naar de hybride technologie in deze Countach. Die werd overgenomen van de Lamborghini Sián. De 4 verwijst naar het feit dat de Countach permanent op de vier wielen aangedreven wordt.
De combinatie van Lamborghini’s 6,5 liter grote atmofserische V12 met een 48 volt e-motor die een supercapacitor in plaats van batterijen gebruikt voor zijn energie levert een totaal vermogen van 814 pk op (afgerond naar 800 in de naam van de auto) door de 780 pk van de V12 en 34 pk van de elektromotor. Het schakelen gebeurt met een sequentiële zevenbak. De LPI 800-4 haalt een top van 355 km/h en accelereert in 2,8 seconden van 0 naar 100 km/h terwijl ook de 200 km/h al na 8,6 seconden bereikt zijn.
Door het gebruik van koolstofvezel voor de monocoque en de koetswerkpanelen weegt de Countach slechts 1.595 kg en haalt hij dus een verhouding gewicht/vermogen van 1,95 kg/pk.
De Lamborghini Countach LPI 800-4 wordt in beperkte serie op precies 112 exemplaren gebouwd. De 112 verwijst naar de interne projectnaam die werd gebruikt bij de ontwikkeling van de originele Countach, “LP 112”. De eerste gelukkigen krijgen hun auto in het eerste kwartaal van volgend jaar en hebben er zo’n € 2.600.000 voor veil. Vier exemplaren zijn voorzien voor de Benelux, de allereerste nieuwe Countach is trouwens bestemd voor een Nederlandse gelukkige.