maandag, 05 juli 2021

VW ID.’s krijgen OTA software-updates vanaf deze zomer

Geschreven door  Dieter Quartier
VW ID.’s krijgen OTA software-updates vanaf deze zomer © Volkswagen AG
Nieuwe auto’s zijn voorzien van een simkaart en kunnen dus over the air (OTA) updates ontvangen. In Wolfsburg staat men klaar om de ID.-modellen digitaal te actualiseren en zo nieuwe functies te activeren – en bugs op te lossen. Daarmee wordt het startschot gegeven voor een updatecyclus van 12 weken.


Met ingang van deze zomer gaat Volkswagen modellen uit de ID.-reeks regelmatig voorzien van software-updates. Daarmee wordt Volkswagen het eerste en enige volumemerk dat deze innovatieve Over-the-Air updates op brede schaal beschikbaar maakt voor klanten. Al in juli wordt de nieuwste softwareversie ‘ID.Software2.3’ via mobiele data-overdracht geleverd aan ID.3-klanten. Updates voor alle ID.3-, ID.4- en ID.4 GTX-klanten volgen aansluitend. In de toekomst gaat Volkswagen de software in zijn ID.-modellen elke twaalf weken updaten.

Nieuwe functies maar ook rechtzetting fouten

De eerste update voor de elektrische ID.-modellen bevat tal van functionele verbeteringen. Voorbeelden zijn vernieuwde ID. Light-functies in het interieur, geoptimaliseerde omgevingsherkenning en daarmee verbeteringen aan de dynamische grootlichtassistent, op een aantal punten verbeterd bedieningsgemak, een nieuw design voor het infotainmentsysteem en verbeterde prestaties en stabiliteit van de digitale systemen in de auto. Daarmee liep het in reeds geleverde auto’s wel eens mis.

De software-updates worden via mobiele data-overdracht rechtstreeks ge-upload in de centrale high-performance ICAS computers (In Car Application Server). In eerdere modelgeneraties werden voertuigfuncties aangestuurd door een groot aantal controle-units. De nieuwe elektronische voertuigarchitectuur van de ID.-modellen doet dat centraal. Dit systeem is niet alleen krachtig en slim, maar vereenvoudigt ook het uitwisselen van data en functies tussen systemen in de auto. En het maakt het mogelijk om via Over-the-Air updates tot 35 controlesystemen in de auto centraal en Over-the-Air te updaten.

Opties later bijkopen

Met Over-the-Air updates legt Volkswagen ook de fundering voor een nieuwe digitale productstrategie. In de toekomst hoeven klanten bij de aanschaf van een auto niet definitief te kiezen over de opties voor hun auto, of na te denken welke configuratie een hogere restwaarde zal hebben. In de toekomst kunnen extra functies en innovatieve technologie via software-updates namelijk ook later, dus na de aankoop, worden toegevoegd.

Ook BMW biedt “Options-as-a-Service” (OaaS) aan. De hardware (sensoren, camera’s, …) wordt sowieso ingebouwd in elke auto, terwijl de software achteraf geactiveerd (of gedeactiveerd worden). Denk aan een adaptieve cruisecontrol, grootlichtassistent, parkeerassistent, dodehoekassistent en dergelijke meer. Je betaalt er ofwel op voorhand voor (bij de bestelling), ofwel als je je auto al hebt. In dat geval zou je de keuze krijgen tussen de optie kopen en de optie huren à la Spotify.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy