donderdag, 09 april 2015

De nieuwe ŠKODA R5

Een mijlpaal voor ŠKODA: de internationale automobielfederatie FIA, de hoogste autoriteit op motorsportgebied, heeft het licht op groen gezet voor de nieuwe ŠKODA Fabia R 5. Dankzij die homologatie kan de nieuwe rallywagen de 114-jarige succesvolle motorsportgeschiedenis van de Tsjechische constructeur wereldwijd voortzetten.
De Fabia R 5 is gebaseerd op de nieuwe in serie gebouwde Fabia van ŠKODA en is de opvolger van de Fabia Super 2000, die als meest succesvolle rallyauto de geschiedenis van ŠKODA Motorsport inging.

"Wij zijn verheugd over deze goedkeuring door de internationale automobielfederatie FIA. Nu kunnen we de klasse van onze nieuwe rallyauto in de competitie gaan bewijzen", vertelt dr. Frank Welsch, bij ŠKODA verantwoordelijk voor Technische Ontwikkeling. "Bij de ontwikkeling van de zeer succesvol gestarte in serie gebouwde Fabia van de derde generatie hebben we een aantal genen uit onze rallywagens overgenomen om de meest emotierijke Fabia aller tijden te creëren. Omgekeerd diende het seriemodel nu als basis voor de nieuwe Fabia R 5."

De nieuwe rallywagen van ŠKODA is pure hightech. Overeenkomstig het FIA-reglement wordt de ŠKODA Fabia R 5 aangedreven door een 1,6-liter turbomotor. Dat is een duidelijke verandering tegenover de atmosferische tweeliter benzinemotor van de Fabia Super 2000. Daarenboven beschikt de nieuwe vierwielaangedreven auto over een sequentiële vijfversnellingsbak en McPherson-veerpoten. Zijn gewicht bedraagt, zoals door het reglement voorgeschreven, minstens 1.230 kg. Het team van ŠKODA Motorsport werkte sinds de start van het project 15 maanden intensief aan de finetuning van de wagen en de optimale afstemming van alle ultramoderne componenten.

Het homologatieproces is een lange en complexe procedure die een nauwe samenwerking met de internationale automobielfederatie FIA vereist en uit meerdere etappes bestaat. De nieuwe ŠKODA Fabia R 5 doorliep in de voorbije maanden een omvangrijk keuringsproces, dat met de goedkeuring door de FIA nu succesvol is afgesloten.

"Het doet ons plezier dat we de homologatie van de internationale automobielfederatie FIA op zak hebben", zegt ŠKODA Motorsport-directeur Michal Hrabánek. "De ontwikkeling van onze nieuwe hoop in de rallysport was een inspannend proces en een grote uitdaging voor het hele team van ŠKODA Motorsport, dat ik dan ook van harte wil bedanken."

Toppiloten zoals APRC-kampioen Jan Kopecký (CZ), Europees kampioen Esapekka Lappi (FIN), Belgische rallylegende 'Fast' Freddy Loix en Oostenrijks kampioen Raimund Baumschlager gaven belangrijke input bij de ontwikkeling van de nieuwe rallyauto. Voorafgaand aan de homologatie werden in totaal ca. 10.000 testkilometers gereden op de meest uiteenlopende ondergronden, onder meer in Tsjechië, Oostenrijk, Duitsland, Italië, Frankrijk, Griekenland, Spanje en Finland. Bij ijzige koude of stralende zon, op asfalt, gravel of sneeuw – de ŠKODA Fabia R 5 doorstond alle tests met glans.

Klantenteams tonen nu al veel interesse in de nieuwe ŠKODA Fabia R 5. Geen wonder, want uiteindelijk was zijn voorganger, de Fabia Super 2000, een garantie op succes. In het afgelopen rallyseizoen 2014 won ŠKODA met de Fabia Super 2000 in het APRC voor het derde jaar op rij zowel de titel in het rijdersklassement als bij de merken. Bovendien was ook de kampioen in het Europees FIA-rallykampioenschap (ERC) voor de derde keer op rij een ŠKODA-fabrieksrijder. Op het succeslijstje van afgelopen jaar prijken voorts nog vijf nationale kampioenschapstitels, waaronder de titel van Belgisch kampioen voor Freddy Loix. Met in totaal 50 internationale en nationale titels in zes jaar is de in 2009 gestarte ŠKODA Fabia Super 2000 het meest succesvolle project in de 114-jarige motorsportgeschiedenis van het merk.

ŠKODA Motorsport-directeur Michal Hrabánek: "Met de nieuwe ŠKODA Fabia R 5 willen we in de wereldwijde rallycompetitie met snelheid en betrouwbaarheid aanknopen bij onze successen van de laatste jaren. Na de homologatie kunnen we nu aan de volgende fase van het Fabia R 5-project beginnen."


Afbeelding galerij

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy