donderdag, 03 juni 2021

Renault en Plug Power investeren in Franse waterstof-joint-venture

Geschreven door  Dieter Quartier
Renault en Plug Power investeren in Franse waterstof-joint-venture © Groupe Renault
De Franse auto- en bestelwagenbouwer Renault heeft samen met waterstofleider Plug Power een joint-venture opgericht in Frankrijk, HYVIA genaamd. Daarmee maken ze werk van hun ambities om op vrij korte termijn brandstofcelvoertuigen aan te bieden voor goederen- en personenvervoer. 

4 RENAULT GROUP EN PLUG POWER LANCEREN HYVIADe naam HYVIA is een samentrekking van "HY" voor waterstof en het Latijnse woord "VIA" voor weg, die de ambitie belichaamt om een nieuwe weg naar koolstofarme mobiliteit te openen.

Om de synergieën te optimaliseren zullen de maatschappelijke zetel van de joint-venture en de R&D-teams gevestigd zijn in Villiers-Saint-Frédéric, waar ook het ontwerp- en ontwikkelingscentrum voor de bedrijfsvoertuigen van Renault Group gehuisvest is. De proces-, productie- en logistiekteams zullen in het kader van het Re-Factory-project in Flins gevestigd zijn om vanaf eind 2021 de assemblage van brandstofcellen en laadstations op te starten.

Op basis van de Master

De eerste voertuigen zijn gebaseerd op de Renault Master. De waterstoftechnologie van HYVIA maakt een rijbereik mogelijk van 500 kilometer, terwijl tanken slechts drie minuten duurt. Deze twee voordelen maken de brandstofcel bijzonder geschikt voor bepaalde professionele toepassingen.

Drie uitvoeringen gebaseerd op Renault Master worden verkocht in Europa vanaf eind 2021:

- Goederenvervoer: uitvoering Bestelwagen en uitvoering Chassis-cabine groot volume. 

- Personenvervoer: uitvoering City bus. 

Vive l’hydrogène, vive la France

“Als pionier op het gebied van nieuwe energiebronnen en Europees marktleider op het gebied van elektrische bedrijfsvoertuigen streeft Renault Group in Europa zijn doelstelling na om tegen 2030 met de oprichting van HYVIA de groenste mix op de markt te zijn. Deze joint venture integreert op unieke wijze het hele ecosysteem van de waterstofmobiliteit, van het voertuig, de infrastructuur en de kant-en-klare diensten voor de klanten. Dankzij de ontwikkeling van deze spitstechnologie kunnen we ons industriële apparaat versterken en in Frankrijk nieuwe activiteiten introduceren die waarde genereren in dit veelbelovende segment”, aldus Luca de Meo, CEO van Renault Group.

“Plug Power, de wereldmarktleider op het gebied van oplossingen voor het waterstofecosysteem, verkocht meer dan 40.000 brandstofcelsystemen en ontwierp en plaatste al 110 oplaadstations om meer dan 40 ton waterstof per dag te leveren. Plug Power is bovendien marktleider op het gebied van technologische oplossingen voor de productie van groene waterstof op basis van elektrolyse. Met HYVIA ondersteunen wij de waterstofmobiliteit in Frankrijk en Europa”,verklaart Andrew Marsh, CEO van Plug Power.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy