woensdag, 28 april 2021

Iconische (en erg waardevolle) VW Samba is 70

Geschreven door  Stijn Blanckaert
Iconische (en erg waardevolle) VW Samba is 70 © Volkswagen AG
Hét symbool van de hippiecultuur, de Volkswagen Samba minibus, is 70 geworden. Deze versie, met zijn talloze ruitjes en vooral de opvallende exemplaren in het dak, is de meest iconische “Bulli” en is vandaag in goede staat heel wat geld waard.


De speciale versie van de VW-minibus met acht plaatsen wed precies 70 jaar geleden op de eerste naoorlogse IAA in Frankfurt  voorgesteld. Vandaag de dag is deze VW-bus wereldberoemd en bijzonder gewild onder de naam Samba. De Samba wordt door velen beschouwd als het hoogtepunt van de Bulli-cultus.

De IAA opende in 1951 voor het eerst sinds de tweede Wereldoorlog weer haar deuren. Volkswagen toonde er in wereldpremière de nieuwe personenvervoerder, die het merk bij de start van de verkoop gewoon de VW Minibus ‘Special Version’ noemde. De verschillen met de conventionele combi waren allesbehalve bescheiden: voor een meerprijs van aanvankelijk bijna 3.000 DM kreeg de klant een exclusief pakket extra uitrusting. Aan de buitenkant had de veredelde Transporter een harmonieuze tweekleurige koetswerklak met aluminium sierlijsten en een dito voorbumper. De beglazing rondom met dakramen, tot dan toe alleen bekend in de bussector, maakte van de Bulli met 23 ramen de ‘glazen panoramabus’. Er was ook een groot openklapbaar zonnedak.

Het interieur met beklede zijpanelen en chromen sierstrips zorgde voor een luxueuze sfeer. De passende muzikale omlijsting voor het kleine reisgezelschap kwam desgewenst van een buizenradio (Auto-Super-model) in het dashboard.

De minibus werd in de Verenigde Staten verkocht als Microbus Deluxe. In Duitsland bleven de verkopers bescheiden en noemden hem “Speciale versie” (Sonderausführung) of, vanaf 1952, “Speciaal model” (Sondermodell).

De klanten zelf zorgden al heel snel voor een coole naam, ook al is de precieze afleiding vandaag helaas niet meer precies te begrijpen. Samba kan afgeleid zijn van het acroniem Sonnendach-Ausführung mit besonderem Armaturenbrett (versie met zonnedak en speciaal dashboard) of ook Sonder Ausführung mit besonderer Ausstattung (speciale versie met speciale uitrusting). In die tijd zou het niet hebben misstaan om de naam te lenen van de dans, die in die tijd exotisch leek, en ook levensvreugde bracht. Maar niet alleen in de volksmond kreeg de luxe Bulli die naam. In 1954 werd hij uiteindelijk officieel Samba genoemd in de prijslijst.

De serieproductie van de VW ‘Sonderausführung’ minibus begon op 27 juni 1951 en eindigde in juli 1967 nadat er bijna 100.000 stuks waren gebouwd.

De oudst bekende Samba is in particuliere handen bij een verzamelaar in het Rijnland. Bijna zijn hele geschiedenis is bewijsbaar. De eigenaar heeft zelfs de originele factuur nog. Vergeleken met de huidige marktprijzen, lijkt het bijna een ‘weggevertje’ voor 9.025 DM. Maar in die tijd bedroeg het gemiddelde jaarloon ook maar 3.579 DM.

De Samba Bullis zijn meer dan ooit in trek, wat vaak tot uiting komt in de prijzen. In de afgelopen jaren hebben modellen in topconditie herhaaldelijk duizelingwekkend hoge veilingprijzen opgebracht. Zo is de hoogste prijs die tot op heden voor een Samba is behaald USD 302.500 (2017 bij veilinghuis Barrett-Jackson).

In principe is voor de aanschaf van zo'n speciale versie-Samba een traceerbare geschiedenis van onschatbare waarde, want niet alles wat op Samba lijkt, is ook als zodanig geproduceerd.

Een paar feiten over de Samba:

• De koetswerkkleur was bijna altijd tweekleurig.

• Hij was alleen verkrijgbaar met sierlijsten.

• De totale lengte van die sierlijsten is 1.112 cm.

• Er zat altijd een klokje in het dashboard.

• Met de optie M 130 'weglaten van dakramen en schuifdak af-fabriek' werden deze voorzieningen weggelaten.

• Een Samba van juni 1951 tot begin augustus 1963 is een zogenaamde 23-raams – het schuifraam in de cabinedeuren wordt geteld als één raam.

• Een Samba van augustus 1963 tot juli 1967 is een zogenaamde 21-raams – de hoekramen werden weggelaten als gevolg van de nieuwe bredere achterklep.

• De eerste Samba had maar 18 kW/25 pk.

• Vanaf 1953 was de Samba de eerste Transporter die een bumper had in plaats van stootkussens achteraan.

• De plexiglas hoekramen werden pas in februari 1955 vervangen door ramen van veiligheidsglas - In Zwitserland werd hij daarom soms ook Plexibus genoemd.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy