maandag, 19 april 2021

Renault Arkana: nieuwe coupé-cross-over vanaf €28.600

Geschreven door  Dieter Quartier
Renault Arkana: nieuwe coupé-cross-over vanaf €28.600 © Groupe Renault
Na BMW, Mercedes en Audi pakt nu ook Renault uit met een kruising tussen SUV en coupé. De Arkana, die vanaf nu besteld kan worden, biedt keuze tussen twee benzines en een E-Tech Hybrid.

3 2021 Renault ArkanaRenault is de eerste massaconstructeur die een coupé-cross-over lanceert. Die positioneert zich ietsje boven de Kadjar: hij is 4.568 mm lang, 1.571 millimeter hoog en rust op een wielbasis van 2.720 millimeter. R DAM 1170385Renault heeft het over een uitgesproken hybride persoonlijkheid, zowel qua stijl als qua motoren. Hij verenigt zijn hoge en geruststellende rijhouding, zijn ruim bemeten interieur en zijn opvallende en vernieuwende sportieve stijl met een behoorlijke koffer. Die kan 513 liter slikken in het geval van de benzineversies, terwijl de E-Tech Hybrid 33 liter moet opofferen aan zijn batterij.

E-Tech Hybrid 145

Na de Clio, Captur en Nieuwe Mégane zet Renault de verspreiding van zijn innovatieve E-Tech-hybridetechnologie voort met Nieuwe Arkana. Zijn ‘full hybrid’-motor is identiek aan die van de Clio E-Tech Hybrid

De hybridetechnologie plukt de vruchten van Renaults Formule 1-expertise op het vlak van energierecuperatie en -regeneratie. De Tech Hybrid-motor steunt op een zogeheten ‘serieel-parallelle’ hybridearchitectuur. De voordelen zijn legio: hij biedt een maximaal aantal werkingscombinaties voor de verbrandingsmotor en elektromotor en dringt de CO2-uitstoot tijdens het gebruik maximaal terug. 

Optrekken naar honderd doet de E-Tech Hybrid in 10,8 seconden en hij stoot minstens 111 g/km uit volgens de gecombineerde WLTP-cyclus. 

2 mild hybrids

Wie een gewone benzinemotor verkiest, kan terecht bij de TCe 140 en TCe 160 EDC. Het gaat in beide gevallen om de 1,3 liter grote viercilinder met turbo die standaard gekoppeld wordt aan een zeventraps-EDC-automaat en elektrische ondersteuning krijgt van een 12V-batterij. Het gaat dus om mild hybrides.

De mild hybrid-technologie optimaliseert het stop-startsysteem en verzekert de energierecuperatie tijdens het vertragen. Ook kan ze de verbrandingsmotor uitschakelen tijdens het remmen. De alternator/startmotor en de batterij staan de motor ook bij in de meest energie-intensieve fasen, bij het starten of accelereren. Het mild hybrid-systeem verlaagt het brandstofverbruik met maximaal 8% en de CO2-uitstoot met maximaal 8,5% en verzekert tegelijk een soepelere herstart en een hoger rijcomfort

De TCe 140 EDC sprint in 9,8 seconden van nul naar honderd per uur en heeft een gemiddelde CO2-uitstoot van 131 g/km.

Sportieve R.S. Line

Net als de Clio, Captur en Mégane is de Arkana verkrijgbaar in een uitgesproken atletische R.S. Line-versie. De ingrediënten zijn klassiek: grotere velgen, dikke uitlaten, zwarte koetswerkaccenten en wat spoilerwerk. 

Binnenin is de R.S. Line uitgerust met een specifiek koolstofvezelmotief op het dashboard en de deuren, een rode sierstrip bovenaan het dashboard en een zwarte hemelbekleding. Het stuur in geperforeerd leder en de gemengde zetelbekleding in leder en suédine zijn afgewerkt met elegante en sportieve rode stiknaden, die ook terugkomen op de deurpanelen. Een rode band siert de veiligheidsgordels. 

De aluminium pedalen, de ‘e-shifter’-versnellingspook (voor de E-TECH Hybrid-versie) en de R.S. Line-labels maken het geheel complete.

In juni in de showroom

De nieuwe Renault Arkana wordt naast de XM3 van Renault Samsung Motors gebouwd in de fabriek van Busan (Zuid-Korea). De bestellingen worden geopend in april 2021 en de lancering is (naargelang de markt) gepland vanaf juni voor de TCe-versies en vanaf juli voor de E-TECH Hybrid-versie.

Prijzen beginnen bij €28.600 inclusief btw voor de TCe 140 EDC. De topversie is de E-Tech Hybrid in R.S. Line-livrei. Daar moet je €35.200 voor ophoesten.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy