zaterdag, 28 maart 2015

Pontus Tidemand versterkt ŠKODA Motorsport

Een straffe zet van ŠKODA Motorsport: het uitzonderlijke Zweedse rallytalent Pontus Tidemand heeft een contract getekend bij de Tsjechische constructeur. De voormalige junior-wereldkampioen rally verschijnt in het FIA Asia-Pacific Rally Championship aan de start met een ŠKODA. Samen met copiloot Emil Axelsson (S) viert Tidemand zijn debuut bij het ŠKODA-fabrieksteam in de openingsmanche van het APRC, die van 17 tot 19 april gereden wordt in Nieuw-Zeeland.


"We hebben in ons team al APRC-kampioen Jan Kopecký en Europees kampioen Esapekka Lappi, die in het verleden sterke prestaties hebben laten zien. Om de toekomst nog sterker tegemoet te gaan, kiezen we nu met Pontus Tidemand en Emil Axelsson voor nog een zeer getalenteerd duo", zegt ŠKODA Motorsport-directeur Michal Hrabánek.

De 24-jarige Tidemand heeft in zijn nog jonge carrière al op indrukwekkende wijze zijn kunnen getoond. Na successen in de kartsport kroonde hij zich in 2011 tot de jongste Zweedse rallykampioen aller tijden. In 2013 won hij de titel van junior-wereldkampioen rally, voor hij zich afgelopen jaar in het FIA-wereldkampioenschap rallycross en de WRC 2 in de kijker reed. Samen met zijn navigator Emil Axelsson behaalde Tidemand onder andere de zege in zijn klasse in de ADAC Rally van Duitsland.

Door bij ŠKODA Motorsport te tekenen zet Tidemand nu een volgende stap in zijn carrière. "Ik kijk uit naar deze nieuwe uitdaging. Ik ben trots om voortaan ook op de lijst met ŠKODA-piloten te staan, bij een van de meest succesvolle merken in de rallysport.", vertelt Tidemand.

"We zullen alles op alles zetten om zo snel mogelijk mee te strijden voor podiumplaatsen en overwinningen", zegt geroutineerd copiloot Axelsson (31). Het duo deed eerder al ervaring op met de rallywagens van ŠKODA: in 2014 wonnen ze de Rally Finnskog in Noorwegen met de Fabia Super 2000. Het is ook met dat succesmodel dat het duo bij de seizoensopener van het APRC in Nieuw-Zeeland aan de start verschijnt.

"Wij geloven rotsvast in de uitzonderlijke kwaliteiten van Pontus Tidemand en Emil Axelsson", zegt Hrabánek. "Wij voorzien dat ons nieuwe team nog tegen het einde van dit jaar met de nieuwe ŠKODA Fabia R 5 in het APRC zal kunnen rijden. De seizoensfinale wordt immers in onze belangrijkste markt China gereden."

Historiek ŠKODA Motorsport

ŠKODA is al sinds 1901 actief in de motorsport en behaalde meerdere overwinningen in de Intercontinental Rally Challenge (IRC), het FIA Europees kampioenschap rally (ERC), het FIA Asia-Pacific Rally Championship (APRC) en in andere beroemde races, zoals bijvoorbeeld de oudste rally ter wereld, die sinds 1911 jaarlijks plaatsvindt in Monte Carlo.

De rallywagen Fabia Super 2000 is het meest succesvolle model in de 114-jarige rallygeschiedenis van ŠKODA. In 2014 won ŠKODA in het APRC voor het derde jaar op rij zowel de titel in het rijdersklassement als bij de merken. De nieuwe kampioenen Jan Kopecký/Pavel Dresler (CZ/CZ) slaagden er bovendien als eerste duo in de geschiedenis in om in opeenvolgende jaren de rijderstitel in het ERC en nadien in het APRC te behalen.

In het ERC behaalde ŠKODA Motorsport in 2014 dankzij Esapekka Lappi/Janne Ferm (FIN/FIN) voor de derde keer op rij de titel met een ŠKODA Fabia Super 2000. Eerder waren de Fin Juho Hänninen (2012) en de Tsjech Jan Kopecký (2013) met de ŠKODA Fabia Super 2000 al Europees kampioen geworden.

Van 2009 tot 2014 behaalden de piloten met een ŠKODA Fabia Super 2000 wereldwijd niet minder dan 28 nationale titels.

Na de Fabia Super 2000 moet vanaf 2015 de ŠKODA Fabia R 5 het succesverhaal van ŠKODA Motorsport voortzetten. Op de Essen Motor Show 2014 kreeg het wereldwijde publiek voor het eerst een vooruitblik op de nieuwe rallywagen van ŠKODA, met de voorstelling van de R 5 concept car.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy