donderdag, 11 februari 2021

Nieuwe R5 knipoogt naar zijn voorvader… letterlijk en figuurlijk

Geschreven door  Dieter Quartier
Nieuwe R5 knipoogt naar zijn voorvader… letterlijk en figuurlijk © Groupe Renault
Het prototype van de toekomstige elektrische Renault 5 maakt dankzij zijn ledlichtanimatie een ludieke knipoog naar zijn grootvader uit de jaren zeventig. Letterlijk en figuurlijk. 

5 RENAULT 5De R5... Iedereen kent zijn speelse en ondeugende blik, die al snel dezelfde cultstatus verwierf als de auto zelf. In 1972, het jaar van zijn lancering, verpersoonlijkte Renault deze blik in Les aventures de Supercar, de beroemde reclamecampagne met tekenfilmpjes. De auto was voor de gelegenheid getooid met leuke zelfklevende ogen op zijn koplampen. Die emblematische en schalkse blik wilde designer Nicolas Jardin vertalen naar het prototype van de toekomstige Renault 5.
1 2021 RENAULT 5 PROTOTYPE

Van cultblik tot herinterpretatie

De Renault 5 Prototype, die op 14 januari werd onthuld en vooruitblikt op een toekomstige elektrische erfgenaam van de R5, heeft al heel wat inkt doen vloeien. Zijn ontwerpers hebben de oorspronkelijke stijl van het model uit 1972 met brio geherinterpreteerd. Zonder te vervallen in een neoretrostijl laat het prototype geen twijfel bestaan over de verwantschap met zijn illustere voorvader. 

Vanuit het hart van het Technocentre, waar Groupe Renault zijn conceptcars en seriemodellen ontwikkelt, vertelt Nicolas Jardin de ontstaansgeschiedenis van het project: “De ontwikkeling van het prototype was aan duidelijk regels gebonden. Het moest een moderne herinterpretatie van de R5 worden, die het model duidelijk in de toekomst verankerde. Om de ondeugende koplampen en dagrijlichten te hertekenen, zijn we vertrokken van de originele R5 en de lijnen, hoeken en stralen van de onderdelen van zijn neus. Naarmate de tekeningen vorderden, zijn de koplampen helemaal anders geworden, zowel qua proporties als qua vormgeving.”

De tot in de puntjes uitgewerkte, erg fijn gebeitelde finale versie doet denken aan licht gerimpelde, lachende ogen. De rechthoekige dagrijlichten aan de onderzijde verwijzen dan weer naar de bijkomende mistkoplampen uit die tijd en zijn net als bij het origineel geïntegreerd in een bumper in koetswerkkleur. “Hun driedimensionale, kristalachtige afwerking en hun zeer nauwkeurige uitsnijding doen denken aan laseruitsnijdingen en zijn geworteld in de wereld van de aerodynamica en de luchtvaart." 

Technologie ten dienste van de expressiviteit 

Tot slot namen ultramoderne procedés de fakkel over om de iconische blik van de R5 opnieuw uit te vinden. Zo worden de koplampen tot leven gebracht door led-matrixtechnologie, die beweging creëert door animaties te programmeren. Dat blijkt vooral uit de welkomstanimatie. Het nieuwe logo van de wagen licht op en activeert een animatie die zich uitstrekt in het radiatorrooster. Vervolgens komen de koplampen tot leven alsof de auto met zijn ogen knippert.

De nieuwe Renault 5 zou tegen 2023 in de showroom moeten staan. De basisversie zou minder dan € 20.000 moeten kosten. Ter herinnering, hij wordt enkel als elektrisch model aangeboden. Hij kruist met andere woorden de degens met een andere elektrische reïncarnatie van een icoon: de Fiat 500e.

Contact

YesYes BV
Veenstraat 10
B-3630 Maasmechelen

BTW: BE 0883 567 853

© Copyright autonieuws.be 2018 - Disclaimer & Privacy